Almanlar Türkiye’ye demiryolu yapacak

Almanlar Türkiye'ye demiryolu yapacak
Almanlar Türkiye'ye demiryolu yapacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya’nın önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel’den büyük bir iddia geldi. Ulaşım sektöründe gerçekleştirilen seferberlik dahilinde tren ağlarını ilerletmek ve modernize etmek isteyen Türkiye, Almanya’ya demiryolu ihalesini verdiğini bahis etti.

Der Spiegel, Türk hükümetinin ülkedeki demiryollarını Almanya’nın parasal ve teknolojik desteğiyle modernize etmeyi planladığını öne sürdü.

Almanlar Türkiye'ye demiryolu yapacak

35 MİLYAR EURO

Seri tren hatlarının açılması ve güzergahların yenilenmesi için başlattığı proje çabuk devam ederken, projenin milletlerarası Alman şirketi Siemens başkanlığındaki bir konsorsiyuma teslim edeceği yazıldı. Proje dahilinde, hızlı tren ağının örülmesinin, demiryollarına çağdaş sinyal tekniğinin yerleştirilmesinin ve eski demiryolu ağının da modernize edilmesinin planlandığı belirtiliyor.

Der Spiegel’in haberinde, projenin toplam maliyetinin 35 milyar euro’yu bulacağına, yeni trenlerin alımının da bu maliyete dahil olduğuna yer verildi.

Almanlar Türkiye'ye demiryolu yapacak

HÜKÜMETLERARARASI KUYTU GÖRÜŞMELER

Der Spiegel, Türk hükümetinin bu doğrultuda üç ay önce Alman hükümetine başvurduğunu ve hükümetlerarası kuytu görüşmelerin yürütüldüğünü öne sürdü.

öte yandan Almanya Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Thomas Bareiß’ın Eylül ayı sonunda Türkiye’ye yapmayı planladığı ziyarette de bu konunun gündeme geleceği belirtildi. Görüşmede, projenin finansmanının ele alınacağı, Ankara ’nın Alman hükümetinden ihracat güvencesi ve faizi düşük kredi istediği öne sürüldü.

Proje için belirlenen 35 milyar euro bedelin Hermes kredisi güvencesi ve Alman Kalkınma Bankası (KfW) kredisiyle sağlanması da gündemde. Habere kadar Alman hükümeti hemen şimdi Türk hükümetine proje ile ilgili bir güvence vermemiş olmakla birlikte parasal destek konusunda olumlu sinyal verdi.

Haberle ilgili Alman hükümetinden ve Siemens’ten herhangi bir tanımlama yapılmazken, Siemens, Nisan ayında Velaro tipi 10 süratli trenin 340 milyon euro karşılığında Türkiye’ye satılması konusunda Devlet Demiryolları (TCDD) ile anlaşma sağlamıştı.