Rize’de yaylacılar yüzer adalarla hava tahmini yapıyor

Rize'de yaylacılar yüzer adalarla hava tahmini yapıyor
Rize'de yaylacılar yüzer adalarla hava tahmini yapıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çamlıhemşin ilçesine 40 kilometre uzaklıkta, doğal güzellikleri ile büyüleyen Koçdüzü Yaylası’ndaki Adalı Göl’de toprak parçalarının kopmasıyla oluşan 3 yüzer adacık alaka görüyor. 10 ile 40 metrekarelik adacıklar, kara ve göl tabanı ile bağlantıları olmadığı için rüzgarla birlikte hareket ediyor.

Üzerlerindeki bitkilerin yelken görevi gördüğü adacıkların hareketleri yaylacılar göre hava varsayım yönteminde kullanılıyor. Yaylacılara göre, adacıkların rüzgarla güney yönüne hareketi, havanın bozacağına ve sis geleceğine, kuzey yönüne hareketi ise havanın açacağına dikkat çekici ediyor.

‘HAVA RAPORUMUZU GÖLDEN ALIYORUZ’

Yaylacılar, senelerdir hava tahmin yöntemlerinin hiç şaşmadığını ve her defasında tuttuğunu belirtti. Yaylacılardan Hakkı Serin, “Adacıklar karşı yöne geçtiği süre hava bozmuş oluyor. Bu tarafa yanaştığı süre ise hava hoş oluyor. Hava raporumuzu gölden alıyoruz. Rüzgar dağdan estiği zaman hava iyi oluyor, denizden estiği vakit da hava bozuluyor. Adacıklar rüzgarla karşıya geçtiğinde hava bozuyor. Adalar şu anda bu tarafta ve hava güzel.” dedi.

Rize'de yaylacılar yüzer adalarla hava tahmini yapıyor

‘BÜYÜKLERİMİZDEN BÖYLE ÖĞRENDİK’

Adacıkları hava tahmininde faydalanma yöntemini büyüklerinden öğrendiklerini belirten Rabia Karaman ise, “Büyüklerimiz bize ‘Adacıklar bu tarafa geldiği süre hava güneşli olur, o tarafa gittiğinden hava yağışlı olur’ derlerdi. Onlardan öğrendik. Yıllardır bu yöntem hep içten çıkıyor. Biz büyüklerimizden böyle öğrendik, çocuklarımıza da anlatıyoruz. Hava durumunu gölden takip ediyoruz. Göldeki adalara bakıldığında havalar birkaç gün daha güzel olacak görünüyor.” diye konuştu.

Gölün karakteristik özeliklerinden nedeniyle üzerinde yüzer adacıklar oluştuğunu anlatan Bayram Kus da, “Bu adacıklar rüzgarla hareket ediyor. Büyüklerimiz adaların yönüne tarafından rüzgarı hesap ederek hava durumunu kestirmeye çalışırlardı. Biz de onlardan öğrendik.” dedi.

Rize'de yaylacılar yüzer adalarla hava tahmini yapıyor

YÜZER ADACIKLAR NASIL OLUŞUYOR

Rüzgarla hareket eden yüzer adacıklar, bitki kök ve saplarının, canlı kök ve çürüklerinin birikmesiyle ve birbirine yapışarak organik madde oranı yüksek sıkı keçemsi bir doku oluşturmasıyla meydana geliyor. Birbirine tutunan bu ot gibi yaşama, suyun üzerinde sal gibi yüzmeye başladıktan daha sonra üstünde ur, hatta ağaçlar yetişebiliyor.

Rüzgarın estiği yöne doğru yer değiştiren adacıklar, büyüklüklerine kadar sırıklarla da itilebiliyor. Oluşumu yüzlerce hatta binlerce sene süren adacıkların bilinçsiz kullanım sonucu kısa sürede değil olabileceği, böylece turizme kazandırılması kadar korunmasının da manâlı olduğu belirtildi.