Putin: Japonya ile barıştırma için çözüme hazırız

Putin: Japonya ile barıştırma için çözüme hazırız
Putin: Japonya ile barıştırma için çözüme hazırız
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vladimir Putin, Doğu Ekonomi Forumu için Rusya’nın Vladivostok kentine gelen Japonya Başbakanı Şinzo Abe’yle görüştü.

Görüşmenin arkasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, “Görüşmede uzlaşma anlaşması sorununa değindik. Bilindiği üzere, bu sorun on yıllardır tartışılıyor ve bunun bir saatte çözüleceğini dikkate almak naiflik olur. Ama Moskova, ayrıca Rusya ayrıca de Japonya’yı memnuniyet edecek ve iki ülke halklarının kabul edeceği çözümler aramaya hazır” diye konuştu.

5 ALANDAKİ PROJELERDE MUTABAKAT

Bu bağlamda Güney Kuril adalarında karşılıklı idareli faaliyetler yapılması konusunda birtakım başarılar elde edildiğini anımsatan Putin, “Su ürünleri yetiştiriciliği, rüzgar enerjisi, seracılık, paket turların organizasyonu ve atık bertarafı olmak üzere onaylanan 5 alandaki projelerin gerçekleşmesine ilişkin yol haritaları üzerinde mutabakat sağlanmasından memnunuz” diye ekledi.

ABE: “UZLAŞMA İÇİN HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ”

Japonya Başbakanı Abe de, uzlaştırma anlaşmasının imzalanması için Putin’le birlikte gereken tüm çabayı göstereceklerini açıklama etti.

Abe, “Yeni yaklaşımlarımız, Japon-Rus işbirliğinin genel hatlarını değiştiriyor. Tarafların hukuki statülerine herhangi bir zarar verilmeden yapılabilecekler hayata geçiriliyor. Kazandığımız bu deneyimle Putin’le hedeflediğimiz noktaya, uzlaştırma anlaşmasının imzalanmasına doğru ilerliyoruz. Bu sorunu çözmek için Putin’le her türlü çabayı göstereceğiz” dedi.

PUTİN: “3. RUS-JAPON MİSYONUNUN ZİYARETİ KONUSUNDA UZLAŞMA SAĞLANDI”

BU ARADA Putin’e tarafından Güney Kuril adalarına 3. Rus-Japon iş misyonunun gönderilmesi konusunda Tokyo ile anlaşma sağlandı.

“Üçüncü Japon-Rus, Japon iş misyonunun bu yıl sonuna kadar Güney Kuril adalarına gönderilmesine karar verdik. Bunun gerisinde iki taraflı hesaplı faaliyetlere ilişkin 4. tur görüşmeleri yapılacak ve misyonun ziyaretinin sonuçları ele alınacak” diye sürekli Putin, Güney Kurillerin eski Japon sakinlerinin adalarda yer alan akrabalarına ait mezarları ziyaret etmesine ilişkin prosedürü basitleştirdiklerinin altını çizdi.

ABE: “ZİYARET EKİM BAŞINDA GERÇEKLEŞECEK”

Abe ise, meslek misyonunun ziyaretinin ekim başında gerçekleşmesi konusunda mutabakat sağlandığını vurguladı.

Japonya, Rusya’nın 2. Dünya Savaşı’nın sonunda kontrolünü eline aldığı Kuril Adaları’nın kendilerine geri verilmesini, barışma anlaşmasının imzalanması için koşul koşuyor.

Japonya’nın hak iddiası nedeniyle iki ülke aralarında 2. Dünya Savaşı’nın bitiminde barıştırma anlaşması imzalanmamıştı.