Poşetlerin Ücretli Olmasını Kapsayan Kanundan Daha Sonra Şişe ve Kaplar İçin de Bir Başvuru Geliyor

Poşetlerin Ücretli Olmasını Kapsayan Kanundan Daha Sonra Şişe ve Kaplar İçin de Bir Başvuru Geliyor
Poşetlerin Ücretli Olmasını Kapsayan Kanundan Daha Sonra Şişe ve Kaplar İçin de Bir Başvuru Geliyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Poşetten sonra sırça, metal ve pet şişelerle, plastik ve karton kaplar içinde yeni dilekçe geliyor. Alışverişlerde kullanılan poşetlerin 2019 yılı itibariyle 25 kuruştan satılmaya başlanacağını ve uygulama ile ülkede birey başı 440 adet olan poşet kullanımını 40’a düşürmeyi hedeflediklerini söyleyen Bakan Kurum, dilekçe ardından cam, metal ve pet şişelerle, plastik ve karton kaplar için de yeni bir kullanım geleceğini duyurdu.

“2019 İTİBARİYLE BAŞLAMIŞ OLACAĞIZ”

Bakan Kurum, “Dün itibari ile artık kanun Resmi Gazetemizde yayınlandı. 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle plastik poşetlerimiz ücretli ülkü geliyor. 0,25 kuruş vergi alacağız. Takvim 30-35 milyar adet poşet kullanımını fakat bu birey başı 440 adede geliyor, bunu inşallah fazla kısa zamanda düşürmeyi hedefliyoruz, 40 adede değin düşürmeyi hedefliyoruz. Bu manada çevreyi korumak adına plastik poşetlerin ücretlendirilmesi bizim için koskocoman yük talep ediyor. Bu uygulamaya da inşallah 2019 itibariyle de başlamış olacağız. Bundan Böyle eski pazar çantalarımıza, filelerimize her zaman beraber dönmek istiyoruz.” dedi.

“20 MİLYAR LİRA TASARRUF ÖNGÖRÜYORUZ”

Plastik ve karton kaplar ile pet, metal ve cam şişeler için de bir uygulamanın geleceğini duyuran Bakan Kurum, “Diğer Taraftan pet şişe, metal şişe, sırça şişe, karton kaplara ilişkin, plastik kaplara ilişkin de tekrar bir kullanım geliyor. Bu başvuru ile birlikte bunu piyasaya süren firmalar da bu işlerin toplanmasına ilişkin bakanlığımıza bir bedel yatıracaklar; pet şişe başına, cam şişe başına. Biz de bunları toplanmasına ve sıfır atık sistemine dönüşümüne, geri dönüşümüne ilişkin bir sistem kurup bu sistemde harcayacağız. Bizim bundan böyle atmamayı öğrenmemiz gerekiyor. Evet sıfır atık sistemi ile biz 2023 yılında takvim 20 milyar lira tasarruf sağlamayı öngörüyoruz. Vatandaşımızı da, gençlerimizi, yaşlılarımızı, çocuklarımızı da bu kampanyamıza güçlü bir şekilde ziyafet ediyoruz” biçiminde konuştu.