Plastik alışveriş poşetlerinde yeni dönem başlıyor

Plastik alışveriş poşetlerinde yeni dönem başlıyor
Plastik alışveriş poşetlerinde yeni dönem başlıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya tarafından, kullanımı her geçen gün artan plastik alışveriş poşetlerinin seri bir şekilde çöpe dönüşmesi, hafif ağırlıkları nedeniyle etrafa yayılarak çevre kirliliğini manâlı ölçüde artırması ve mevcut geri dönüşüm oranları fazla düşük olduğundan kaynak verimliliğini negatif yönde etkilemesi nedeniyle ücretlendirilecek.

YÖNETMELIK ÇIKARTILDI

Plastik poşet kullanımının azaltılmasına yönelik araştırmalar Bakanlık kadar 1 Ocak’ta yürürlüğe giren Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nde ele alınarak alışveriş poşetleri ambalaj ve ambalaj atıklarına ilişkin idare sistemine dahil edildi.

Mevzuat ile tüm dünyada, üzerinde hassasiyetle durulan plastik alışveriş poşetlerinin kullanımı sonucu oluşan görsel ve çevresel kirliliğin önlenmesi ve patavatsız plastik poşet kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor.

1 OCAK 2019’DAN İTİBAREN GEÇERLİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu sene yayımlanan yönetmelikle 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren Türkiye’de satmak noktalarında bedava verilen plastik alışveriş poşetlerinin tüm satış noktalarında ücretli olarak tedarik edilmesi yönünde düzenleme yaptı.

Bakanlık, uygulamaya geçiş noktasında AB Direktifi’nde öngörülen geçiş süreleri de esas alınarak zorunlu uygulamanın başlatılması için ilgili sektöre bir takvim geçiş süreci verdi.

PLASTİK POŞET KULLANIMI CIDDI ORANDA AZALACAK

Öngörülen plastik poşetlerin ücretlendirilmesine ilişkin düzenleme, gereksiz plastik poşet tüketimi önemli oranda azaltacak, tüketicileri alışveriş yaparken yanlarında getirebilecekleri her tarafta kullanımlık poşet, çanta, tekerlekli alışveriş arabalarının kullanımı yönünde teşvik edecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan 100 Günlük Eylem Planı’nda bulunan poşetlerin ücretlendirilmesi konusunda sektör temsilcileri ve ilgili Bakanlık temsilcileriyle hazırlıklar sürdürülüyor.

Tüm satış yerlerinde plastik poşetlerin ücretli olarak temin edilmesine ilişkin başvuru 1 Ocak 2019 tarihinde hayata geçecek.

Kamunun bilinçlendirilmesi, plastik atık miktarında azalma, plastik poşetlerin ücretlendirilmesi ile oluşacak kaynağın çevre koruma faaliyetlerinde kullanılması planlanıyor.

Bu eylem ile 2023 hedefleri doğrultusunda geri kazanım imkanı çok eksik olan plastik poşet atık miktarının manâlı miktarda azaltılması sağlanacak.