Pekdaş: ‘Kadın Olduğum İçin Namzet Oldum’

Pekdaş: 'Kadın Olduğum İçin Namzet Oldum'
Pekdaş: 'Kadın Olduğum İçin Namzet Oldum'
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boğaziçi Üniversitesi Avrupa Siyaset Okulu’nda ders veren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, lokal yönetimlerde kadınların daha fazla ödev alması gerektiğini vurgulayarak, “Kadın olmasaydım belediye başkanlığına aday olmazdım başta kadın kimliğimden ötürü aday oldum” dedi.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Boğaziçi Üniversitesi Avrupa Siyaset Okulu’nun Yaz 2018 Programına katılarak ‘Belediyelerde İyi Örnekler’ konusunda ders verdi. Boğaziçi Üniversitesi’nin Güney Kampüsü’nde yer alan İktisadi Yönetimsel Bilimler Fakültesi’nde gerçekleşen derse Türkiye’nin 21 ayrı şehrinden, ayrı siyasi partilere ve sivil toplum örgütlerine üye 35 genç katıldı. Birincil bölümünde şehir yönetimi ve hizmet anlayışı konularında kısa bir sunum gerçekleştiren Başkan Pekdaş, ikinci bölümde ise katılımcıların sorularını yanıtladı.

88 yılda 118 kadın başkan

Türkiye’de kadınların siyasette yeterince yer almadığına vurgu yapan Başkan Pekdaş, belediye seçimlerinde kadınların namzet olabilme hakkı elde ettiği 1930 yılından bugüne değin 31 bin erkek belediye başkanı seçilirken, bu sayının kadınlarda sadece 118 olduğunu belirtti. Bu azlığa uyarı çeken Pekdaş, “Ben CHP’nin bu dönem seçilen 6 kadın belediye başkanından biriyim. Bayan olmasaydım belediye başkanlığına namzet olmazdım ilk kez bayan kimliğimden ötürü namzet oldum” diye konuştu. Kadınların siyasette erkeklerle uğraş etmesi gerektiğini de dile getiren Pekdaş, “Biz kadınların dayanışma içinde olması gerekiyor. Kararlı, sürekli ve yılmadan mücadele etmemiz lüzumlu. Ben birçok seçim kaybettim. 1999’da belediye başkanlığı için önseçimde aday oldum, kaybettim. Kaybettiğim seçimler kazandıklarından daima fazla daha artı oldu. Kadınlar ne eyvah oysa kaybetmeyi öyle hazmedemiyor. Ancak kıskanacak derecede isteyeceksiniz ve ona sahip çıkıp, kararlı şekilde peşine düşüp takip edeceksiniz. Kimse kimseye bu görevleri altın tepsi içinde sunmuyor” dedi.

“İnsan hakları kamunun görevi”

Sunumunda yerel yönetim anlayışını da anlatan Başkan Pekdaş, kendisini kamucu hoşgörüyle, insan haklarını ön planda tutan bir başkan olarak tanımladı. İnsan haklarının kamunun görevi olduğunu dile getiren Pekdaş, şöyle konuştu: “Bizler kamusal tahsis yapıyorsak insan hakları temeli bir belediyeciliği de hayata geçmek zorundayız. Günümüzde şehirler büyüdü ve hantallaştı, eski kimliklerini kaybetti. Bu hormonlu yükselme, her şeye rant olarak bakan bir zihniyeti de geliştirdi. Vatandaşlık kavramı değil oldu. Oysa bizim yurttaşlık bilinci geliştirmemiz lazım. Kamunun görevi insan haklarını en iyi şekilde yerine getirmektir. Bu yüzden kamusal alanları artırmak, bu alanlarda sunulan faaliyetleri artırmak lazım.”

“Hayaller kurun ve gösterişli olun”

Pekdaş, belediye başkanı olarak ‘Marka şehir halkı ve projeci belediyecilik anlayışına’ inanmadığını da dile getirmek, bu kavramların neo liberalizmin dayatması olduğunu savundu. Pekdaş, Türkiye’deki ilçe belediyeleri aralarında Konak Belediyesinin bütçesini en iyi idare eden belediyelerin başında geldiğini belirterek, vadesi gelmiş ve ya ödenmemiş hiçbir borcunun bulunmadığının altını çizdi. Pekdaş, kısıtlı bütçelerine karşın yeni yatırımlar yaptıklarını, eskimiş belediye araç filosunu yenilediklerini, ilçenin farklı noktalarında hizmet binaları açtıklarını, bunlara ilave olarak da toplamda 30 milyon TL’yi bulan kamulaştırmalar yaptıklarını dile getirdi. Neşe Saçan geçen ders sonunda gençlere tavsiyelerde de bulunan Pekdaş, “Hayaller kurun ve gösterişli olun. Kederli olmayın. Enseyi karartmamak gerekli. Dünya bitmiş şekilleniyor. Hedeflemek gerekiyor. Gündelik politikanın açmazına düşerseniz, ideolojik olarak yenilenme sağlamazsanız, becerikli politikalar geliştiremezsiniz, günü kurtaran politikalarla bir yere varamazsınız” diye konuştu. Ders sonu Başkan Pekdaş, siyaset okulu öğrencileriyle hatıra fotoğrafı çektirdi. – İZMİR