Patent Albayrak: Piyasaları rahatlatacak aksiyon planı uygulanmaya başlandı

Patent Albayrak: Piyasaları rahatlatacak aksiyon planı uygulanmaya başlandı
Patent Albayrak: Piyasaları rahatlatacak aksiyon planı uygulanmaya başlandı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazeteci Vahap Munyar bugünkü köşesine Define ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’la olan telefon görüşmesini taşıdı. Hürriyet’te yer alan yazıda, piyasaları rahatlacak aksiyon planların hazır olduğu ve bır kısmının uygulanmaya başlandığı belirtildi.

KURDAKİ DALGALANMA SALDIRININ GÖSTERGESİ

Hazine ve Maliye Bakanı Patent Albayrak, ”Son dönemde kurlarda yaşanan oynaklığı, bunun ekonomimize etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklinde gelen bir soruya ”Kurların bugünkü tablosunun ekonomik verilerle açıklanmasının muhtemel olmadığını belirterek ”Bu çok net bir saldırının, sınamanın göstergesidir. Küresel parasal sistemin en büyük oyuncusunun başlattığı bu saldırı, tüm gelişmekte olan ülkelerde aynı durumu ortaya çıkarır. Çıkardı da zaten.” ifadelerini kullandı.

RUSYA’DA AYNI DURUMU YAŞADI VE HIZLI BİR ŞEKİLDE TOPARLANDI

Bu durumu Rusya’nın da yaşadığını, ancak fazla güçlü bir toparlanma yaşadığını andıran Bakan Albayrak ”Bugün yaşanan tabloda, ülkemizin parasının ilk elden bir ABD başkanı kadar maksat alındığı böyle bir ortamda, Türk ekonomisine kırılganlık suçlaması gerçekleştirmek art niyetliliktir” dedi.

AKSİYON PLANI UYGULANMAYA BAŞLANDI

Kurdaki dalgalanmaya karşı aksiyon planı hazırladıklarını bildiren Albayrak ”Bankalarımızla birlikte kurdaki bu dalgalandırmanın azami etkilendiği kesim olan gerçek sektör firmalarımızın KOBİ’ler dahil durumlarıyla ilgili aksiyon planımızı hazırladık. Bankalarımız ve BDDK ile beraber zorunlu önlemleri süratli bir şekilde alacağız.” ifadelerine yer verdi.

Bakan Albayrak, gereken adımların atılmaya başlandığını vurguladı ve ”Pazartesi sabah itibaren piyasaları hafifletmek amaçlı olarak kurumlarımız gerekli aksiyonları alacak ve bu konuda gerekli duyuruları piyasa ile paylaşacaklar. Dediğim gibi, bütün önlem ve aksiyon planlarımız hazır.” şeklinde konuştu.

100 GÜNLÜK EYLEM PLANI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın 100 günlük eylem planına ilişkin ”O projelerin hayata geçmesi ülkemiz açısından şüphesiz fazla kayda değer. Gerisinde siz kamunun tasarruf edeceğini söylediniz. Sene sonunda en az 5 milyar lira faiz dışı pozitif verileceğini belirttiniz. 400 proje masraf işareti verirken, kamunun tasarruf etmesini nasıl sağlayacaksınız?” diye gelen bir soruya Albayrak şu şekilde cevap verdi:

”100 jurnal program adı üzerinde 3 ay 10 gün yani 2018 bütçesi kapsamında uygulanacak bir program. Program uygulayacağımız bütçe disiplini çerçevesinde gerçekleşecek.”

AKSİYON PLANI NEDEN GECE YARISI UYGULAMAYA KONDU?

Bakan Albayrak, ekonomi kurmayları ve kurumlar, Uzakdoğu’da piyasaların biz uykudayken açıldığını dikkate alıp, aksiyon planlarını devreye almaya gece yarısından itibaren başladı.

DÖVİZ HESAPLARINI TL’YE DÖNDÜRMEK VEYA EL DÜZENLEMEK ASLA OLAMAZ

”Döviz hesaplarına el konulması veya TL’ye çevrilmesi söz konusu mu?” sorusuna Albayrak ”Sürekli kamuoyunun gündemine bazı iddialar geliyor. Mevduatların TL’ye döndürülmesi yada el konulması gibi fazla ileri iddialar. Bakın fazla net söylüyorum. Mevduatlara el konulmayacak. Hesaplardaki dövizler TL’ye döndürülmeyecek. Fakat bu dedikoduları ve yalanları ortaya atanlarla yasal uğraş ardına kadar yürütülecek.Yasal işlem başlatılacak.” şeklinde cevap verdi.

MALI KAIDE UYGULANABİLİR

Para politikalarında tam özgürlük durumuyla alakalı gelen bir soruya Albayrak, bu konuya fazla yük verdiklerini vurguladı ve ekledi ” Para politikasındaki bağımsızlığın güçlenmesi için en kayda değer gördüğümüz konuların başında, para politikalarının dinç parasal politikalarla desteklenmesi geliyor. Merkez Bankası son kararında ve sonrasındaki iletişiminde maliye politikalarının önemine atıfta bulundu. Derhal maliye politikaları ile ilgili kuvvetli bir sürece gireceğiz.”