Meslek Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Bloomberg HT kanalında soruları yanıtladı. Piyasalardaki son dalgalanmayı değerlendiren Bali, Şiddet günlerden geçildiğini, ciddi spekülatif atakla karşısında karşıya olunduğunu söyledi.
Dövizdeki dalgalanmaya karşısında alınan önlemlerin iyi yönde olduğuna aksan yapan Bali, “Gelinen noktayı hesaplı temellerle izah edemiyorum. Piyasa yeterli aksiyon alınmama halini cezalandırıyor. Merkez Bankası önlemlerini aldı, BDDK da düzenlemeler yaptı. Bu kararların piyasa karşılığı da olacaktır. Bankalarımızda hiçbir sorun değil” dedi.
İşte Adnan Bali’nin açıklamalarından satırbaşları;
“Bütçe açığının GSYH’ye oranı Türkiye’de şu lahza yüzde 2’yi azıcık aşacak. Bu oran yıllarca yüzde 1,1 – 1,3 bandındaydı. Bunu AB ile, diğerleriyle kıyaslayın, harcamalarda bir arz genişlemeye rağmen manâlı bir finansal disiplin göstergesidir. İkinci unsur halk borç stokunun GSYH’ye oranı. Bu yüzde 28’lerdeydi, acilen yüzde 30’lara gelmiş olabilir lakin AB ile kıyaslayınca bunun 3 katı oranlara dışarı giden ülkeler var.
“KARŞI TEDBİRLERİ ALACAK İMKANLAR VAR”
Bankacılık sisteminde açık pozisyon değil. Daha önce yaşanan krizlerden en esas farklardan biri bu. Mali kesimin dışındaki kesimde ise açık pozisyon var, bu da 217 milyar dolar seviyesinde. Bu sayı birincil bakışta ürkütüyor, fakat kısa vadede reel sektörün 6,5 milyar dolar net fazla pozisyonu var. Yani bir yıla kadar kısa vadede long pozisyonuyla bir tahammülü var, karşısında tedbirleri alacak imkanları var.
“PETROL 130 DOLARKEN KUR ATAĞI YEMEMİŞTİK, HEMEN YİYORUZ”
Cari açığa bakarsak; cari açık çift basamaklara yaklaştığı sırada ve petrol fiyatlarının da 130 dolar olduğu dönemde kur atağı yemedik, acilen kur atağı yiyoruz. İşte o nedenle bunun idareli temelleri yoktur. O nedenle gelinen seviyeleri görür görmez üzülüyorum.
“SÖYLEM DEĞIL EYLEM ZAMANI”
Bu yaşanan bayağı piyasa dinamikleriyle açıklanacak bir şey değil. Şu lahza artık söylem yok eylem zamanı.
“MERKEZ BANKASI ÖNLEMLERİNİ ALDI”
Piyasa tatmin edici aksiyon alınmama halini cezalandırıyor. Merkez Bankası önlemlerini aldı, BDDK da düzenlemeler yaptı. Bu kararların piyasa karşılığı da olacaktır.
“MEVDUAT ÇIKIŞI DEĞIL”
Son hafta içerisinde bankamızdan mevduat çıkışı söz konusu değil. Döviz alım satımlarında da bizim hesaplarımızda çok özel bir durum yok. Alan olduğu gibi satan da var. 15 Temmuz’da fazla önemli bir döviz satışı görmüştük bu defa daha dengelenmiş. Şu lahza yaşanan kur artışı karlılıkları azalttığı gibi tehlike ağırlıklı varlıkları arttırıyor. Yani siz 1 dolar kredi vermeseniz bile geçmişte verilen krediler değer itibariyle arttığı için sermayeyi tüketiyor. Bu tabloda sermaye yeterliliklerimizi yönetmek açısından iyi hareket edeceğiz.”