İthal Ettikleri Cam Çubukları İşleyen Karı-Kocaya Sipariş Yağıyor

İthal Ettikleri Cam Çubukları İşleyen Karı-Kocaya Sipariş Yağıyor
İthal Ettikleri Cam Çubukları İşleyen Karı-Kocaya Sipariş Yağıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yalova’da yaşayan Nurettin ve Gülhan Levent çiftinin Çin’den ithal ettikleri cam çubukları 10 metrekarelik dükkanda işleyerek yaptıkları dere kaşıkları, yurt içi ve dışından ilgi görüyor.

30 YILDIR GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

Sırça kristal ustası Nurettin (54) ve eşi Gülhan Levent (47), geçimlerini takriben 30 yıldır cam çubuklardan yaptıkları akarsu kaşıklarını satarak sağlıyor. Büyük Kasaba merkezinde Rüstempaşa Mahallesi’nde kiraladıkları 10 metrekarelik dükkanda yaptıkları kaşıkları ülkenin dört bir yanına gönderen Levent çiftinin ürünleri, ara sıra doğrudan ara sıra de aracılar vasıtasıyla yurt dışına da gidiyor.

GÜNDE 700-800 ADET YAPIYORLAR

Nurettin Levent, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sade, sapı yaldızlı, platinli, renkli ve dekorlu dere kaşıkları ürettiklerini söyledi. Eşiyle birlikte günde 700-800 cam kaşık yaptıklarını bildiren Levent, jurnal üretimlerinin bin adede çıktığı zamanlar da olduğunu açıklama etti.

13 DEFA ELDEN GEÇİYOR

Yaldızlı ve dekorlu cam dere kaşığı olabilmek için 4-5 yılını ve Yalova’da 1,5 daire parası harcadığını anlatan Levent, şöyle devam etti: “Çoğunlukla yaldızlı kaşık üretimi yapıyoruz. Evvelden çiğ maddeyi Paşabahçe’den alıyorduk. daha sonra bu camları Çin’den getirmeye başladık. Daha ucuz oldu. 1,5 metrelik sırça çubuğu yaklaşık 13 kuruş maliyetle getiriyoruz. İçinde 2 bin cam çubuk yer alan bono halinde alıyoruz. Kesiyoruz, 700-800 derece sıcakta işliyoruz ve cam kaşık haline getiriyoruz. Kaşığın sapına yaldız yapıyoruz. Yaldız işleminden sonra kaşığın ağzını yapıyoruz. Renkli cam kaşıkların yapımı sapı yaldızlı ve platinli olanlara tarafından daha şiddet. Renkli cam kaşığı yaparken 13 kere elden geçiriyoruz.”

“4-5 LİRADAN SATIYORUZ”

Levent, yaldızlı kaşıkları içinde 6 adet yer alan torbalar içinde 2 liradan, kutulu olarak da 2,5 liradan sattığını belirterek, “Bir cam çubuktan 11 akarsu kaşığı çıkıyor. 2 pakette 12 kaşık bulunuyor ve 4-5 liradan satıyoruz.” dedi.

DIŞ ÜLKELERE DE SATIŞ YAPIYORLAR

Yaldızlı kaşıklara Arap ülkelerinden kendilerini tatmin edecek seviyede istek geldiğini açıklayan Levent, “Yaptığımız ürünler en çok Gürcistan’a gidiyor. Keza İran, Irak, ABD gibi ülkelere de gidiyor. ABD’ye İstanbul’dan ürünlerimi alan bir birey gönderiyor.” diye konuştu.

Gülhan Levent ise 30 yıldır eşine takviye olarak camdan kaşık yaptığını söyledi. Levent, “Ben severek başladım. Eşimden görerek başladım zaten. Bayan için güzel bir iş, oturduğun yerde yapıyorsun. Böylece bir zorluğu değil. Sahiden bütün kadınlara tarafından bir iş.” ifadesini kullandı.