Patent Albayrak: IMF’ye başvurma planımız yok

Patent Albayrak: IMF'ye başvurma planımız yok
Patent Albayrak: IMF'ye başvurma planımız yok
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, piyasalara güven verecek direktifler yaptı.

IMF’YE TATBIK DEĞIL

Reuters’a konuşan Bakan Albayrak, Türkiye’nin IMF’ye başvurmayacağını söyledi.

GEÇİCİ ARTIŞLAR SIRADAN

Enflasyonla topyekün uğraş edilmesi gerektiğini ifade eden Patent Albayrak, “Maliyet şokları sonrası kısa vadede geçici artışlar normal.” dedi.

TCMB BAĞIMSIZDIR

Hazine ve Maliye Bakanı Patent Albayrak’ın açıklamalarından satır başları;

“TCMB Türkiye’de bir çok ükede olmadığı kadar bağımsızdır ve bu bağımsızlıkla ilgili adımları atma konusunda süreci devam ettirecek.

BANKACILIK VE FİNANS SEKTÖRÜ

Bankacılık ve finans sektörü 2018 yılında da sağlam ve kuvvetli duruşunu sürdürüyor… Bankacılık sektörü sermaye tatminkarlık rasyosu yasal daha alçak sınırın takriben iki katı olan yüzde 16.3 seviyesinde ve tahsili gecikmiş alacak oranı ise yüzde 3 düzeyinde. Bankacılık sektörünün yabancı para net açık pozisyonu bulunmuyor. Karlılık açısından ise akran ülkelere kıyasla olumlu performansını sürdürüyor.

Berat Albayrak: IMF'ye başvurma planımız yok


ÜZÜNTÜ İÇİN SEBEP YOK

Türk bankacılık sektörü, kriz tecrübesi konusunda en yüksek deneyime sahip sektördür. Bu, sektörün en güçlü yanlarından birini oluşturuyor.

Bütün bunları göz önünde bulundurunca, bu aşamada bu endişelere katılmam için bir sebep değil.

HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİRİZ

Oysa, biz bankacılık sektörünün ne değin önemli bir sektör olduğunun bilincindeyiz. Gerek bankalarımızla gerekse BDDK ile sıkı bir işbirliği ve koordinasyon içindeyiz. Sonuçta bankalarımız iyi olursa ülke ekonomimiz iyi olur, ülke ekonomimiz iyi olursa bankalarımız da iyi olur. Bu bilinç içerisinde aynı hedefler doğrultusunda ve birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bankacılık sisteminde bir sorun beklemiyoruz ama olması durumunda da altını çizerek söylüyorum piyasa kuralları içerisinde ve ulusal bir duruşla her türlü desteği veririz. Bu destekler günün koşullarına kadar ilgili kurumlarımızca değerlendirilip tez yürürlüğe konuyor bundan sonradan da benzer sürat ve koordinasyonla, ihtiyaç olursa, gerekenler yapılacaktır.

Merkez Bankamız keza fiyat istikrarını hem de mali istikrarı korumak amacıyla döviz kurlarında yaşanabilecek oynaklıkların ve ekonomik temellerden uzaklaşabilecek fiyat oluşumlarının yakından peşine düşüp takip etmektedir. Dolayısıyla, döviz kurlarında oluşabilecek aşırı oynaklıkları ve sağlığa zararlı fiyat oluşumlarını durumlarında piyasaya bambaşka araçlarla engelleme imkanına sahiptir.

KUR HAREKETLİLİĞİ ÖZENLE NMEKTE…

Son günlerde artan kur hareketliliği ilgili kurumlarımız göre dikkatle izlenmekte ve zorunlu önlemler alınmaktadır. Ortaya çıkabilecek riskler ve alınacak tedbirler geniş detaylı biçimde ilgili kurumlar göre değerlendirilmektedir. Önümüzdeki dönemde de maliye ve para politikasındaki eşgüdüm bir uçtan bir uca atılacak adımlar dinç fiyat oluşumlarını destekleyecek ve piyasalardaki oynaklıklar alişilagelmiş seviyelere gerileyecektir. Buna karşın halk bankalarında bir anapara artışı ihtiyacı olursa muhakkak piyasa koşulları içinde gereken yapılır.