Otobüs Taşımacılığında Başkasının Yerine Bilet Alma ve Yoldan Yolcu Toplama Dönemi Sona Eriyor

Otobüs Taşımacılığında Başkasının Yerine Bilet Alma ve Yoldan Yolcu Toplama Dönemi Sona Eriyor
Otobüs Taşımacılığında Başkasının Yerine Bilet Alma ve Yoldan Yolcu Toplama Dönemi Sona Eriyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakanlığın yeni düzenlemeleriyle, hava taşımacılığında olduğu gibi kara taşımacılığında da emniyet en üst seviyeye çıkarılıyor. Yeni sistemle tüm otobüs işletmelerine, taşıdığı yolcuları e-devlet üzerinde kurulan sisteme kaydolma zorunluğu getiriliyor. Hem, başkasının yerine bilet alma ve yoldan gezgin toplama devri de bitiyor.

Ulaştırma Bakanlığı Araç Takip Sistemi’ni (ATS) devreye sokacak. Bu sayede Türkiye genelindeki 17 yolcu kapasitesinin üzerindeki bütün otobüs ve minibüslere peşine düşüp takip cihazı takılacak. Bu Nedenle otobüslerin güzergahları ve yerleri hemen olan olarak takip edilebilecek. Sistemin devreye girmesiyle birlikte bu alanla ilgili yeni bir sektör daha açılacak. Otobüs firmaları yetkilendirdiği firmaların yolcularını sisteme kaydolma işini üstlenebilecek.

YENİ SİSTEM 2 AY ÖNE ÇEKİLİYOR

Yeni Şafak’tan Ahmet Fatih Erturan’ın haberine göre; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yolcu otobüslerinde köklü değişiklik özelliğinde yeni emniyet düzenlemelerini hayata geçiriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının yaptıkları müşterek çalışma zarfında benzer hava taşımacılığında olduğu gibi kara taşımacılığında da emniyet en üst seviyeye çıkarılıyor. Bakanlık, 1 Ocak 2019’da devreye almayı planladığı Ulaştırma Elektronik Peşine Düşüp Takip ve Yoklama Sistemi’ni (U-ETDS) 2 ay öne çekerek kasımda başlatıyor. Türkiye genelinde yapılan toplantılarla yeni sisteme ilişkin gezgin ve turist taşıyan işletmeler bilgilendirildi.

YOLCULARIN YÜKLERİ KAYIT ALTINA ALINACAK

Sistemle, Türkiye genelindeki otobüs taşımacılığı yapan tüm işletmelerin taşıdığı yolcuları e-devlet üzerinde kurulan sisteme kaydolma zorunluğu getiriliyor. Bundan sonraki süreçte otobüs işletmeleri taşıdıkları yolcuların kimlik numaraları ile isimleri ve yükleri e-devlet üzerinden kayıt altına alacak. Otobüste ismi sisteme işlenmemiş yolcular ya da otobüsteki yolcunun ismi sistemdeki kişiyle eşleşmediği durumlarda ve sisteme işlenen yolcudan fazlası olduğu durumlarda işletmelere ağır cezalar kesilecek.

YOLDAN YOLCU TOPLAYAMAYACAK

ÖTE YANDAN yeni sistemle birlikte başkasının yerine de bilet alma ve yol üstünde gezgin birleştirme devri bitiyor. Buna göre, otobüs şirketleri başkası adına ikinci bir şahsa bilet satamazken istikamet üzerindeki bilet satmak yerleri dışarıda da gezgin alamayacak. Şirketlerin e-Devlet’e işlediği isimleri kolluk kuvvetleri kontrol edebilecek. Herhangi bir değişken isim veya yük ile karşılaştıklarında teftiş için emniyet güçleri otobüse yönlendirilerek kontrolü sağlanacak.