NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Makedonya’da

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Makedonya'da
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Makedonya'da
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Makedonya’da 30 Eylül’de gerçekleştirilecek “Isim değişim” referandumu sebebiyle, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg dün akşam Üsküp’e geldi.

Yugoslavya’dan özgürlüğünü elde ettiği günden beri bürokratik sıkıntılarla uğraşan Makedonya, ad sıkıntısı sebebiyle Birleşmiş Milletlere (BM) bile fazla şiddet üye olmuştu. Isim sorununu çözmek için 30 Eylül’de referandum düzenlenecek olan Makedonya’ya NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg geldi. Üsküp Havaalanı’nda Stoltenberg, Makedonya Savunma Bakanı Radmila Şekerinska göre ağırlandı.

Stoltenberg, Makedonya ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı George İvanov, Başbakan Zoran Zaev, Meclis Başkanı Talat Caferi, Savunma Bakanı Radmila Şekerinska ve öteki yüksek temsilcilerle görüşmeler gerçekleştirecek.

Bütün problemlerin kaynağı ‘Makedonya’ ismi

‘Makedonya’ isminin Yunanistan sınırlarındaki bir eyaletin de ismi olması problemlere neden oluyor. Kendi eyaletiyle benzer ismi içeren bir ülke olmamasını isteyen Yunanistan’ın baskıları sonucu Birleşik Milletler kadar Makedonya, Eski Yugoslav Cumhuriyeti olarak tanındı. Nihayetinde 12 Haziran’da Yunanistan ile Makedonya hükumeti ülkenin devlete ait isminin ‘Resmi Makedonya’ olması için anlaştı.

Halk Oylaması öncesi bu hafta Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da Makedonya’ya gelecek. – ÜSKÜP