Mısır’da 75 İhvan üyesi hakkında idam kararı

Mısır'da 75 İhvan üyesi hakkında idam kararı
Mısır'da 75 İhvan üyesi hakkında idam kararı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hak kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kahire Cinayet Mahkemesi bugün görülen duruşmada, Rabia Meydanı’nın boşaltılması olayları davasında yargılanan 44’ü esir 75 sanığın idamına hükmetti.

Lokal ve yabancı medya temsilcilerinin de duruşmaya yoğun katılım gösterdiği belirtildi. Avrupa Birliğini temsilen diplomatik bir heyetin yer aldığı duruşmaya sanıkların bir takım avukatları ile yakınlarının girmesine izin verilmedi.

Laf konusu kararın temyiz yolunun açık olduğu belirtildi. Mısır yasalarına kadar, 60 gün içerisinde mahkeme kararına itiraz edilebiliyor. İtirazın kabul edilmesi durumunda dava dosyası temyize gönderiliyor.

Hakkında ölüm cezası verilen kişiler aralarında İhvan liderlerinden Özgürlük ve Hak Partisi (ILAÇ) Genel Başkan Yardımcısı İsam el-Uryan, Müslüman Kardeşler Teşkilatı Şura Meclisi Üyesi Abdurrahman el-Ber, İhvan yöneticisi Muhammed Biltaci, El-Cemaatu’l İslamiyye yöneticilerinden Asım Abdulmacid ve Tarık ez-Zumer de yer alıyor.

Hakkında gıyaben hüküm verilenlerin ise gözaltına alınması veya gönüllü olarak polise teslim olması durumunda ön karar veren mahkemede bitmiş yargılanacakları belirtildi.

Duruşma kararının, laf konusu davada müftünün görüşüne istişare amaçlı başvurulduktan sonra verildiği kaydedildi. Bahsi geçen davanın 28 Temmuz’daki duruşmasında idam kararı verilmiş, evrakları görüşü gücüne gitmek üzere ülke müftüsüne gönderilmişti.

Darı yasalarına göre, idam dosyaları karara bağlanmadan önce ülke müftüsüne sevk ediliyor. Müftünün görüşüne istişare amaçlı başvurulduktan daha sonra duruşma son kararını veriyor. Müftü mahkemenin verdiği kararı onaylamasa bile hüküm infaz edilebiliyor.

İHVAN LİDERİ BEDİİ’YE 25 YIL, MURSİ’NİN OĞLUNA 10 YIL HAPİS

ÖTE TARAFTAN 300’ü esir 439’u firari 739 kişinin yargılandığı davada öteki sanıklar hakkında da hükümler verildi.

İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, Eski Tedarik Bakanı Basim Avde ve Vasat Partisi Başkan Yardımcısı İsam Sultan’ın da aralarında bulunduğu 47 sanık hakkında müebbet hapis (25 sene) cezası verildi.

374 davalı hakkında 15’er yıl ağırlaştırılmış hapis cezası verilirken, Muhammed Mursi’nin oğlu avukat Usame de 10 yıl ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırıldı.

Duruşmada, 22 sanığa onar sene, aralarında fotoğrafçı Mahmud Abduşşekur’un bulunduğu 215 sanığa 5’er sene ağırlaştırılmış hapis cezası verildi. Sanıklardan 5’i ise vefat sebebiyle beraat etmişti.

NE OLMUŞTU

Darı ’da demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ’nin 3 Temmuz 2013’te darbeyle görevden alınmasının arkasından Rabia Meydanı’nda eylemler başlamış ve 14 Ağustos 2013 tarihine değin sürmüştü.

Güvenlik güçleri, 14 Ağustos günü sabahın erken saatlerinde meydana kanlı bir şekilde müdahale etmiş, olaylarda resmi verilere göre 8’i polis 632 kişi hayatını kaybetmişti.

Olaylarla ilgili İhvan yöneticileri öncelikle olmak üzere ülkedeki kayda değer isimlerin de aralarında yer aldığı 300’ü esir 739 davalı yargılanıyor.