Minimum Ödenti Pazarlığı İçin Türk-Meslek Temsilcileri Arasında Bulunan En Düşük Ücretlinin Sözleri Yürekleri Burktu

Minimum Ödenti Pazarlığı İçin Türk-Meslek Temsilcileri Arasında Bulunan En Düşük Ücretlinin Sözleri Yürekleri Burktu
Minimum Ödenti Pazarlığı İçin Türk-Meslek Temsilcileri Arasında Bulunan En Düşük Ücretlinin Sözleri Yürekleri Burktu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En Az Ödenti Tespit Komisyonu yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti tahsis etmek için ilk toplantısını bugün gerçekleştirecek.Toplantı öncesinde taraflar açıklamalarda bulundu. Türk-Meslek temsilcileri arasında bulunan asgari ücretli Gülden Görmez’in açıklamaları asgari ücretlinin halini gözler önüne serdi. Görmez minimum ücretle geçinemediklerini belirterek, “Bu parayla nefes alamıyoruz” dedi.

“HERKESİN UZLAŞTIĞI BİR RAKAM AÇIKLAYACAĞIMIZI UMUYORUM”

Görüşme öncesinde yapılan açıklamalarda ilk olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk konuştu. Selçuk şunları söyledi:

“2019 yılında da emekçi ve işverenler ilk olarak olmak üzere daha enerjik bir idareli görünüme ulaşacağımıza inanıyorum. 2019’da en manâlı önceliklerden biri istihdamı çoğaltmak olacak. En Az ödenti manâlı bir sosyal politika aracı. Demokratik ortamda hakları koruyan bir netice çıkacaktır. En Az ödenti halen net 1603 liradır. Vergi dilimi düşüşünü önledik. Komisyonumuzun bu ay tespit edeceği en az vergi istihdama, yatırıma, rekabete tüm ülke ekonomisine istikamet verecek. Kurul baştan başa çalışanların ve devletimizin hassasiyetlerimizin gözetileceğine inanıyorum. Son toplantımızda bütün kesimlerin uzlaştığı bir rakamı açıklayacağımızı umuyorum.”

“ÖDENTI SEBEBIYLE EKSİLMEKTEDİR”

Türk-Iş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da yaptığı açıklamada, “AGİ dahil en az aidat 1603 lira. En Az ücretin yetersizliği bugün cümbür cemaat göre açıklama ediliyor. En Az ücret belirlenirken işçinin geçimini sağlama şartları dikkate alınmamaktadır. Minimum ücretli her ay artan enflasyona karşı yetkisiz vergi almaktadır. Satın alma gücü insanların daha da gerilemektedir. En Düşük ücretlinin net ücreti ücret sebebiyle eksilmektedir” dedi.

“OĞLUM OKULU BIRAKMAK ZORUNDA KALDI”

Bu sene Türk-Iş temsilcileri arasında öncelikle bir asgari ücretli olarak yer alan Yalavo Üniversitesi özel güvenlik görevlisi Gülden Görmez ise, “Yalavo Üniversitesi özel emniyet görevlisiyim minimum ücretle çalışıyorum. İki oğlumla birlikte yaşıyorum. Oğlumun biri üniversite okuyor Balıkesir’de. Biri de yanımda. Okulu bıraktı o, lise 2’den terk etti. Oğluma hırka alamadım ben. Formasını aldım lakin hırkasını alamamıştım. Onu da dedim bir ay sonradan alırız. Çünkü biz kredi kartıyla geçiniyoruz. Geçinmeye çalışıyoruz daha açık konuşmak gerekirse. Okul yönetimi prosedür gereği hırka yüzünden aralıksız oğlumu uyardığı için o da kibir meselesi yaptı ve yeniden okula gitmedi. Bu enflasyon artışları bu zamlar sayesinde bizim aldığımız paranın hiçbir hükmü kalmadı.” dedi.

“NEFES ALAMIYORSUNUZ BU MAAŞLA”

Görmez konuşmasının devamında, “Benim zaten kiram 850 lira. Aldığım ücret yemek ve yol ile birlikte 1903 lira. Yemek paramı ve yol paramı bu paradan ödüyorum. Bu paranın 850 lirası kiraya gidiyor. Kredi kartlarını göstermek zorundayım. Çünkü bunun faturası var, gıdası var. Maaştan kirayı ve faturaları ödedikten sonradan elinizde 300 lira gibi para kalıyor. Kullandığımız kredi kartını ödemek zorundayız. Oradan çekip bir diğerine yatırıyoruz. Mutfağa ne giriyor? Bakliyat, makarna, pirinç ve çorba. Onun dışında mutfağa girebilecek bişey olduğunu düşünmüyorum bu maaşla. Yani en azından bizlerin dar yaşamasını kolaylaştıracak düzeye getirecek bir çoğaltma bekliyoruz. Çünkü bu şekilde gitmiyor, yaşam yürümüyor. Nefes alamıyorsunuz bu maaşla. Bize nefes aldırabilecek daha insanca yaşamamızı sağlayacak düzeye gelmesini bekliyorum minimum ücretin.” ifadelerini kullandı.