Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor! Yargıtaydan İşverene Kötü Haber

Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor! Yargıtaydan İşverene Kötü Haber
Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor! Yargıtaydan İşverene Kötü Haber
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa’da, meslek kazasının meydana geldiği meslek yerinin sahibi; dağıtılmış bahaneleri öne sürüp, kazada kusuru bulunmadığını savundu. Davada son sözü söyleyen Yargıtay, ‘aynı iş yerlerinde de önlemler alınmıyor’ bahanesiyle meslek sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almayan patronun; meslek yerinin yeni çözülmüş olması ve tecrübesizlik gibi gerekçelerle de sorumluluktan kurtulamayacağına hükmetti.

IŞVEREN ZORUNLU ÖNLEMLERİ OLMAK ZORUNDA

Bursa’da, çalıştığı meslek yerinde geçirdiği meslek kazası nedeniyle maluliyet yaşamış işçi, Bursa 9. Meslek Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Davacı emekçi, fiziki ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istek etti. Mahkeme, davayı kısmen kabul etti. Tarafların kararı temyiz etmesiyle devreye Yargıtay 21. Hukuk Dairesi girdi. Emsal bir karara imza atan Yargıtay, işverenin meslek uygun iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli olan her türlü önlemi edinmek, vasıta ve gereçleri noksansız bulundurmak zorunda olduğuna hükmetti.

İŞVERENİN TEDBIR ALMA BORCUNU ETKİLEMEZ

İşçilerin de meslek sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlü olduğuna uyarı çekilen kararda; “Bilim, teknik ve örgütlenme düşüncesi yönünden alınabilme olanağı yer alan, yapılacak gider ve emek ne olursa olsun bilimin, tekniğin ve örgütlenme düşüncesinin en yeni verileri göz önünde tutulduğunda emekçi sakatlanmayacak, hastalanmayacak ve ölmeyecek veya bu kötü sonuçlar daha da azalacaksa her önlem işverenin koruma önlemi alma borcu içine girer. Bu önlemler konusunda işveren meslek yerini yeni açması nedeniyle tecrübesizliğini, bilimsel ve teknik gelişmeler yönünden bilgisizliğini, idareli durumunun zayıflığını, aynı meslek yerlerinde bu iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını savunarak sorumluluktan kurtulamaz. Gerçekten, egzersiz hayatında süregelen kötü alışılmışlık ve geleneklerin varlığı işverenin önlem alma borcunu etkilemez.” denildi.