Merkez Bankasının Müdahalesine Karşın Dolar Rekor Kırdı!

Merkez Bankasının Müdahalesine Karşın Dolar Rekor Kırdı!
Merkez Bankasının Müdahalesine Karşın Dolar Rekor Kırdı!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TL’de yaşanan sert değer kayıplarının peşinde Merkez Bankasından müdahale geldi. Merkez Bankası, rezerv opsiyonu mekanizması dahilinde döviz imkânı oranı üst sınırını yüzde 45’ten yüzde 40’a düşürdü. Söz konusu değişim ile yaklaşık 2,2 milyar dolar tutarında döviz bankaların kullanımına geçecek olmasına rağmen dolar 5,20 seviyesinin üzerine çıktı.

ABD’DEN GELEN HABER DOLARI YÜKSELTTİ

Bu müdahalenin TL’ye etkisi sınırlı oldu. Fakat ABD’den gelen yeni haber, doları yeni bir rekora taşıdı. Donald Trump, İran’a yaptırımları baştan aranjör bir kararname imzaladı. Bu karar Türkiye’yi de aracısız ilgilendiriyor. Türkiye’nin İran ile 11 milyar dolarlık ticaret hacmi var. Bu gelişme sonrası dolar/TL 5,20 seviyesini aştı.

“HAREKET SÜREBİLİR”

Stratejist Cüneyt Paksoy Bloomberg HT’ye kurdaki hareketin devam edebileceğini söyledi. Paksoy “enflasyondaki yükselme eğilimi, risk priminin yükselmesi, 10 takvim tahvilde rekor kırılması, tanıdık olmayan algısının olumsuz seyretmesi, dolar endeksinin seyri dolar üzerinde kriter fakat yükselişi tetikleyen yegane tesir ABD ile olan irtibat” dedi.