Merkel, Gürcistan’ın AB’ye Katılımını Destekliyor

Merkel, Gürcistan'ın AB'ye Katılımını Destekliyor
Merkel, Gürcistan'ın AB'ye Katılımını Destekliyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güney Kafkasya bölgesine resmi ziyaretlerine Gürcistan’dan başlayan Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Tiflis İvane Javakhişvili Devlet Üniversitesi’nde Gürcü öğrencilerle bir araya geldi, Merkel Grücistan’ın AB’ye üyeliğini desteklediğini söyledi.

Angela Merkel Gürcistan’a düzenlendiği devlete ait ziyaret kapsamının birincil gününde Başbakan Mamuka Bahtadze ve Devlet Başkanı Giorig Margvelaşvili ile görüntü gerçekleştirdikten sonra, Kahramanlar Meydanı’na çelenk bıraktı. Merkel, Ziyaretinin ikinici gününde sabahtan saatlerinde Gürcistan muhalefet partileri ile bir araya geldi gerisinde ise Tiflis İvane Javakhişvili Devlet Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya gelerek sorularını yanıtladı. Gürcistan’ın Avrupa Birliği’ne katılımıyla ilgili bir soruya yanıt olarak ise, “Doğrusu, Gürcistan’ın Avrupa emellerini fazla sevdiğimi ve desteklediğimi anlatmak istiyorum Gürcistan ile özgür ticaret anlaşması var lakin Avrupa göre aceleci vaatler veremem” şeklinde konuştu.

Abazya ve Osetyanın işgali adaletsizliktir

Öğrencilerden biri Merkel’e, “Merkel, Tskhinvali ve Abhazya’nın ‘İşgal’ ifadesini neden göstermek istemiyor veya onunla ilgili bir problemimi var?” sorusunu sordu. Merkel cevaben, “Ben söyledim, bu bir işgal ve büyük bir haksızlık” ifadelerini kullandı.

“Gürcistan’ın AB emellerini destekliyorum”

Gürcistan’ın Avrupa Birliği’ne katılımıyla ilgili bir soruya yanıt olarak ise, “Doğrusu, Gürcistan’ın AB emellerini çok sevdiğimi ve desteklediğimi söylemek istiyorum. Gürcistan ile bağımsızlık ticaret anlaşması var lakin Avrupa göre aceleci vaatler veremem” biçiminde konuştu. Merkel, “Bir yana, aday ülke kayıtlı şartları yerine getirmeli ve diğer yanlamasına AB’de yeni aza ülkeleri kabul edebilmelidir” diye konuştu.

“Uzun vadeli kararlar veremeyiz”

Merkel sonra konuşmasına şöyle devam etti, “Balkan ülkelerinin perspektifi bugün Avrupa Birliği’ne ulaşmak için daha büyük. İngiltere’nin yakında Avrupa Birliği’ni terk edeceğini biliyorsunuz ve bu şartlar aşağı güçlü ve koordineli bir politika yerine getirmek zordur, bu yüzden uzun vadeli kararlar veremeyiz” ifadelerini kullandı. Merkel, Balkan ülkelerinden sonradan Avrupa Birliği’ne üye olacak ülkelerin Ukrayna ve Gürcistan olacağını kaydetti.

Öğrenciler, Alman Dışişleri Bakanı’nın son zamanlardaki Doğu Avrupa’ya karşın dış politikasıyla ilgili sorusunu yanıtlayan Merkel, “Almanya’nın Doğu Avrupa’ya karşın politikasına gelince, bunun yeni bir yönelim olmadığını söyleyebilirim. Almanya Dışişler Bakanı Hayko Maas, Rusya ile iyi ilişkiler kurmamız gerektiğini vurguladı, çünkü Avrupa Birliği’nin bir komşusu, lakin öte taraftan, Avrupa Birliği’nin gelecekteki gelişimi için güç bir politikaya ihtiyacımız var” dedi. Merkel, “Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan ve Ukrayna, Avrupa perspektifleri olan ülkelerdir” diye konuştu.

Almanya Şansölyesi Merkel, Üniversite’te öğrencilerle programını bitirikten sonradan Gürcistan’dan tek yanlı bağımsızlığını bildiri eden Güney Osetya’nın işgal hattında incelemelere gitti. – TİFLİS