Manâsız Zamanlarında Pilotluk Yapan Hollanda Kralı İstanbul’a Uçtu

Manâsız Zamanlarında Pilotluk Yapan Hollanda Kralı İstanbul'a Uçtu
Manâsız Zamanlarında Pilotluk Yapan Hollanda Kralı İstanbul'a Uçtu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hollanda Kraliyet Hava Yolları’nda (KLM), hobi olarak pilotluk yapan ve zaman zaman tarifeli seferlerde tayin alan Hollanda Kralı Willem-Alexander, Amsterdam-İstanbul seferini gerçekleştirdi. Kokpitte ikinci pilot olarak bulunan Kral Alexander’in idaresinde uçtuklarını öğrenen yolcular ise karşılaştıkları sürprizle büyük heyecan yaşadı. Uçağın yolcularından iş insanı Can Ünsalan, Defalarca bir kral, bir yolcu uçağını uçurmuyor. Benim için unutulmayacak bir anı derken, Alman asıllı ünlü oyuncu Wilma Elles ise memnuniyetini Beni İstanbul’a bir ‘Kral’ getirdi sözleriyle dile getirdi.

ESRARENGIZ UÇUŞUN ADRESİ İSTANBUL OLDU

Hollanda Kralı Willem-Alexander, 22 yıldır Hollandalı havayolu şirketi KLM’nin bazı tarifeli uçuşlarında ikinci pilot olarak kokpitte yer alarak en büyük hobisini gerçekleştiriyor. Öncelikle yolcular edinmek üzere kamuoyundan gizlediği bu sırrını geçen sene ifade eden Kral Alexander’in bu gizemli uçuşlarından biri, dün Amsterdam-İstanbul seferini yapan KL1613 sefer sayılı uçuşunda yaşandı.

KOKPİTTE BİR ‘KRAL’… KABİNDE 131 GEZGIN…

131 yolcusuyla Schiphol Havalimanı’ndan havalanan Boeing 737-700 tipi uçağın ikinci pilotu 51 yaşındaki Hollanda Kralı’ydı. Kral’ın uçuşu tekrar tekrar olduğu gibi büyük mahremiyet içindeydi ve uçaktaki görevli ekip dışarıya kimseye duyurulmamıştı. Oysa uçağın ön bölümünde bulunan bir takım yolcular, dikkatleri sayesinde kabin ekibiyle selamlaşan Willem-Alexander’i anında tanıdı. Çoğu gezgin ise bundan habersiz uçarken, kokpitteki sürpizi fakat indiklerinde öğrenebildi. Uçağın birinci sırasındaki hol koltuğu güvenlik sebebiyle Kral’ın korumasına ayrıldı.

2 SAAT 50 DAKİKA SÜREN ‘KRAL’ SEYAHAT

Kral Alexander’in idaresinde uçak, 2 saat 50 dakikalık uçuşun ardındaki 16.45’de Atatürk Havalimanı’na teker koydu. Yolcular, sıra dışı bu uçuşun arkasında terminale geçti. Kral dahil edinmek üzere kabin ve kokpit ekibi ise aynı uçakla bu kere İstanbul-Amsterdam seferi için gezgin alımı sebebiyle uçaktan ayrılmadı.

YOLCULAR İÇİN UNUTAMAYACAKLARI BİR UÇUŞ

Kral Alexander’in idaresindeki uçuş, yolcular için büyük sürpriz oldu. Yolcular, uçuş boyunca yaşadıkları anları DHA’ya anlattılar. ABD’de yaşayan Türk meslek insanı Can Ünsalan, unutamayacağı bir uçuş heyecanı yaşadığını söyledi. Ünsalan, KLM Havayolları’na ait uçağımızı Kral Willem-Alexander’in uçurduğunu öğrendik. Uçakta kendisini afişe etmedi. Fakat medyadan takip ettiğimiz kadarıyla kendisinin havacılığa meraklı olduğunu, zaman zaman KLM uçaklarını kimliğini gizleyerek uçurduğunu biliyorduk. Bugün de bize denk geldi ve gayet güzel bir uçuş oldu dedi.

KRAL’DAN TÜRK YOLCUYA BİR KRAL OLARAK DEĞIL BİR PİLOT OLARAK TANIYIN

Birincil ilk önce endişelendiğini bildiren Can Ünsalan, Açık Konuşmak Gerekirse birazcık tereddüt ettim, ‘sık sık uçmayan bir pilot uçağı içten uçurabilecek mi’ diye. Oysa gerek kalkışta gerek uçuş boyunca gayet emniyetli bir şekilde bizi İstanbul’a getirdi diye konuştu. Ünsalan, şunları söyledi

Kendisine bir ‘teşekkür mektubu’ yazdım ve resim çektirmek için de kraldan bir talepte bulundum. Mektubu korumasına verdim. Keza koruması keza de kabin amiri yoluyla geri dönüş yaptı. Mektup için bana ‘teşekkür eden’ Kral cevaben, ‘resim çektirmek istemediğini; ‘kendisinin uçakta bir kral olarak yok bir pilot olarak tanınması gerektiği’ vurgusu yapmış. Neticede böyle bir uçuşumuz oldu. Daima bir ‘Kral’, bir yolcu uçağını uçurmuyor. Dolayısıyla bu uçuş benim için defalarca aklımda kalacak bir hatıra olacak. Doğrusu fazla enteresandı. Bence mükemmel bir misal bununla birlikte. Çünkü ahali hangi makam ve mevkide olursa olsunlar, basmakalıp bir insan olduklarını hatırlamaları açısından manâlı bir nokta.

MEŞHUR OYUNCUNUN TEPKİSİ BENİ İSTANBUL’A BİR ‘KRAL’ GETİRDİ

Alman asıllı meşhur dizi ve sinema oyuncusu Wilma Elles de uçağın yolcuları arasındaydı. ABD’deki Los Angeles Film Festivali’nden Amsterdam aktarmalı İstanbul’a gelen Elles, uçuştan duyduğu memnuniyeti Beni İstanbul’a bir Kral getirdi sözleriyle ifade etti. Elles, Uçağa son binenlerden biriydim. Kralın uçakta olduğunu bilmiyordum. Benim için çok güzel bir rastlantı ve tecrübe oldu biçiminde konuştu.