Kurduğu Topraksız Tarım Sistemiyle Yıllık 100 Bin TL Kazanmayı Hedefliyor

Kurduğu Topraksız Tarım Sistemiyle Yıllık 100 Bin TL Kazanmayı Hedefliyor
Kurduğu Topraksız Tarım Sistemiyle Yıllık 100 Bin TL Kazanmayı Hedefliyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ordu’nun Kumru ilçesinde yaşamış çiftlik sahibi İsmet Zeyrek, tarlasına kurduğu topraksız tarım serası ile yıllık yaklaşık 60 bin adet marul yetiştirerek, yaklaşık 100 bin TL kazanmayı hedefliyor.

Kumru ilçesine ast Ağcaalantürk Mahallesi’nde yaşayan 55 yaşındaki İsmet Zeyrek, emekli olduktan sonra çiftçilik ile uğraşmaya başladı. 8 sene önce kurduğu seralarda değişik sebzeler yetiştiren Zeyrek, geçtiğimiz sene gittiği bir fuarda gördüğü hidroponik sistem (topraksız tarım) ile marul yetiştiriciliğine merak saldı. Gerekli araştırmaları ve incelemeleri yapan Zeyrek, kendi bahçesinde yer alan seraların yanında bu şekilde bir sistemi koymak için çalışmalara başladı.

150 BİN TL HARCANARAK, YAKLAŞIK 1 YILDA KURULDU

Takriben 1 sene süren çalışmaların ardından serasını tamamlayan çiftlik sahibi İsmet Zeyrek, yaklaşık 750 metrekare alana 150 bin TL harcayarak kurduğu sera ile topraksız bir şekilde marullarını yetiştirmeye başladı. Zeyrek, takriben 1 buçuk ay önce ektiği tohumların olgunlaşmasının ve hasat zamanının yaklaşmasının sevincini yaşarken, kurduğu sistem ile takvim sıradan 60 bin adet marul üretmeyi hedefliyor. Zeyrek hem, topraksız tarımın Ordu’da birincil olduğunu belirterek, diğer çiftçilerin de örnek alması gerektiğini, kurduğu sistemin maliyeti olan 150 bin TL’yi 2 yılda kazanacağına inandığına dikkat çekiyor.

“IYICE SUYUN İÇERİSİNDE YETİŞİYOR”

Yaklaşık 8 yıldır sebze üreten Çiftçi İsmet Zeyrek, bir fuarda gördükten sonradan merak saldığı ve kurduğu serada takvim 60 bin adet marul yetiştirmeyi hedeflediğini belirtti. Zeyrek, “Topraksız marul adamakilli suyun içerisinde yetişiyor. Biz uzun çalışmalar sonucu bu seviyeye çıkartsak da halen data eksikliğimiz var. Takvim bu serada yaklaşık 60 bin marul üretmeyi hedefliyoruz. Serada üretime başlayalı 45 gün oldu oysa takriben 1 yıldır incelemeler devam ediyordu. 8 yıldır sebze üretiyordum ve sürekli yeniliğe gitmek istiyoruz. Bunu da tarım fuarında gördüm ve beğendim ve ben de belirlemek istedim. Zorluklar çekerek başladım ve kurdum” dedi.

SERALARI BÜYÜTEREK, ÖRNEK EDINMEK İSTİYOR

Marulların yetiştiği serayı daha da büyütmeyi hedeflediğini anlatan Zeyrek, hedefinin 15 bin metrekare alana sera hazırlamak olduğunu aktardı. Seraların olduğu arazide fındık veriminin düşük olduğunu ve alternatif olarak başladığı seracılığı geliştirdiğini ileri süren Zeyrek, “Fındığın yanına ek gelir olarak bu işe baş koyduk. Yaklaşık 8 yıldır da devam ediyorum. Burada 6 bin kök marul var, takriben 45 günde bu ışık halkası geldi. 45 günün sonunda hasat edeceğiz inşallah. Bu köyde örnek çiftçi olduğuma inanıyorum. İnşallah bu topraksız marul yetiştiriciliğinde de misal olacağımıza inanıyorum. Nice arkadaşlar bunu görecek ve ilave kazanç kapısı olarak hazırlamak isteyecek” biçiminde konuştu.

YILLIK 100 BİN TL GELIR BEKLİYOR

Kurulan sistemden yıllık sıradan 100 bin TL kazanç elde etmeyi hedeflediğini aktaran Zeyrek, “Bu da fındığın yanına bizim için büyük bir fayda. Kasıt yalnızca gelir yok, orta ölçekli sera çiftliği belirlemek. Bu sayede de insanları da meslek sahibi yaparak onların da kazanmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Bu yükselme yolunda da devletimizin katkısını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.