Kolombiya’daki Museo Nacional’a ziyaretçi akını

Kolombiya'daki Museo Nacional'a ziyaretçi akını
Kolombiya'daki Museo Nacional'a ziyaretçi akını
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kolombiya’da Bin Gün Savaşı döneminde birçok siyasinin yattığı, avlusunda mahkumların kurşuna dizildiği, 72 yıl Cundinamarca Hapishanesi olarak hizmet veren Museo Nacional, ziyaretçilerini ülke tarihinde yolculuğa çıkarıyor.

Başkent Bogota’nın La Macarena semtinde yer alan Museo Nacional, penceresiz büyük duvarlarının hafif karanlıkta bıraktığı antre kısmından geçen ziyaretçilerini, 1810’da Santa Rosa de Viterbo kasabasına düşen göktaşıyla karşılıyor.

ÖNEMLI ESERLER SERGİLENİYOR

Müzenin bir ve ikinci katlarında, içlerinde, 1985’te silahlı sol örgüt 19 Nisan Hareketinin (M-19) ele geçirmesinin ardından kanlı bir operasyonla geri alınan Hak Sarayından kalan parçaların da yer aldığı tarihi ve siyasi olaylardan kalıntılar sergileniyor.

Kolombiya'daki Museo Nacional'a ziyaretçi akını

MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Fuentes, 1905’te yapımı tamamlanan hapishanenin, Venezuela ve Ekvador’da eserler bırakan ve Kolombiya Meclisinin de mimarı olan Danimarkalı Thomas Reed tarafından yapıldığı bilgisini paylaştı.

Cundinamarca Hapishanesinin 1946’ya kadar hizmet verdiğini bildiren Fuentes, yapının, iki takvim bakımın arkasından 1948’de Museo Nacional olarak Kolombiyalılara kazandırıldığını söyledi.

Kolombiya'daki Museo Nacional'a ziyaretçi akını

İÇ SAVAŞ

Fuentes, Kolombiya’da 1899 – 1902 arasında iktidardaki muhafazakarlar ve muhalefetteki liberaller arasında gerçekleşen Bin Gün Savaşı’nın ayrıca ülke ayrıca de cezaevi tarihi için büyük siklet taşıdığını açıklama etti.

Geçmişin hapishanesi şimdinin ulusal müzesinin Bin Gün Savaşı ve sonrası dönemini Fuentes anlattı.

ÜNLÜ İSİMLER HAPİS YATTI

Maria Monica Fuentes, “Bu hapishane 19. asır sonlarında hizmete gücenmiş bir yapı dolayısıyla Bin Gün Savaşı’nın da bir parçasından bahsediyoruz. Bu savaş da hesaba katıldığında, buraya, Kolombiya’nın meşhur şairlerinden Julio Florez’in de arasında bulunduğu birçok liberal siyasetçi, hukukçu ve meşhur isim hükümlü olarak geldi. Lakin onlar için burası bir geçiş yeri oldu, aralıksız burada kalmadılar” dedi.

Kolombiya'daki Museo Nacional'a ziyaretçi akını

ZİYARETÇİ SAYISI

Geçen yıl yaklaşık 375 bin, bu yıl ekim ayına kadarki sürede ise yaklaşık 270 bin ziyaretçinin geldiği Museo Nacional’i girişlerin bedava olduğu pazar günleri 6 bine yakın birey ziyaret ediyor.

Kolombiya'daki Museo Nacional'a ziyaretçi akını