Kırşehir sembolünün yanında gökbilim parkı yapılıyor

Kırşehir sembolünün yanında gökbilim parkı yapılıyor
Kırşehir sembolünün yanında gökbilim parkı yapılıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Selçuklular kadar 1272 yılında yapılan ve bir dönem gözlem evi olarak kullanılan Cacabey Medresesi, Kırşehir ’in sembolü haline gelmeye başladı.

“ÖĞRENCİLERE HERIF VE GÖKBILIM DERSİ VERİLDİ”

Medresenin Kırşehir ’in aşina en manâlı sembollerinden birisi olduğunu gösteren Kültür ve Turizm Müdür Vekili Eyüp Temur, “1272 yılında devrin valisi Cacabey göre yaptırılan Gök Bilim Medresesi ve Gözlem Evi, Galileo, ‘dünya dönüyor ’ dediği için öldürülürken bizim atalarımız 1300 ’lü yıllarda bu alanı gözlem evi olarak kullanmış burada roket tasarımları üretilmiş. Bu mabet 800 yıldır Kırşehir ’i temsil eden tek mabetten bir parça başına, içerisinde sekiz öbür derslik var. Öğrencilere tıp ve astronomi üzerine dersler verilmiş” dedi.

Kırşehir sembolünün yanına astronomi parkı yapılıyor

“3 TANE ROKET TASARIMI VAR”

800 yıl önce yapılan gökbilim çalışmalarıyla dünyanın gelişimine katkı sunduğunu dile getiren Temur, “Mabet ’in üstü açık, aşağıda ise bir kuyu var. Bu kuyuda geceleri yıldızların hareketleri incelenmiş ve öğrencilere birimler halinde okutulmuş. Caminin dışarıya ise 3 tane roket tasarımı var. Roket tasarımları ateşlenmiş ve fırlatılmış şekilde görülürken minaresi rasat kulesi olarak kullanılmış.

Kırşehir sembolünün yanına astronomi parkı yapılıyor

“BIR ZAMANLAR GÖK MEDRESESİ OLARAK KULLANILDI”

O döenmlerde bilim medresesi olduğunu vurgulayan Temur, “O dönemlerde Gök Bilim Medresesi olarak burası kullanılmış. 1907 yılından sonra dönemin medresesi cami olarak kullanılmaya başlanmış. Galileo ’nun gökyüzünü incelediği 400’üncü yılda bizler de Kırşehir ’de Gök Bilim Medresesinde bir etkinlik yaptık. Faaliyet gününde dönemin Valisi, ‘Bu eser başka milletlerde olsa bu eserle gururlanırdı ’ demişti. Biz hale Cacabey Medresesinin reklamını tamamiyle yapamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kırşehir sembolünün yanına astronomi parkı yapılıyor

“SELÇUKLU YAPISINA SAHİP”

Medrese’nin Selçuklu mimarisinin bütün özelliklerini taşıdığını söyleyen Temur, “Selçuklu yapısı olduğu için dış kısmında taç kapısı var. Sağ üstteki köşede elips biçiminde bulunan yapısı ile mevsimlerin meydana gelişini sol tarafta ise dünyanın ekvator çizgisi ile ayrıldığını gösteriyor. İçerisinde En ’am ve Nahl suresinden ayetler var. Kapı girişlerinde yer alan kadeh figürleri ise otoriteyi temsil etmekte” ifadelerini kullandı. Temur, yapının bitişiğine Kırşehir Belediyesi göre astronomi parkı yapıldığını sözlerine ekledi.

Kırşehir sembolünün yanına astronomi parkı yapılıyor