Kilo veremiyorsanız sebebi bağırsaklarınız olabilir! Mutsuz bağırsak sendromu nedir?

Kilo veremiyorsanız sebebi bağırsaklarınız olabilir! Mutsuz bağırsak sendromu nedir?
Kilo veremiyorsanız sebebi bağırsaklarınız olabilir! Mutsuz bağırsak sendromu nedir?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son yıllarda bağırsakların değeri daha iyi bilinir oldu. Artık birçok insan, bağırsaklarımızın vücudun ‘ikinci beyni ’ olduğunu kabul ediyor. Bağırsaklar, bağışıklık sistemi için en kayda değer organlardan biri… Haliyle bu organdaki bir sorun, tüm metabolizmayı etkiliyor. Peki, yaptığımız hangi hatalar bağırsaklarımızı mutsuz ediyor? VM Medical Park Pendik Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Demirci, bağırsak sağlığı hakkında manâlı bilgiler verdi.

GEREKSIZ ILAÇ ŞİFA DEĞIL HASAR!

Bağırsaklarımızda 100-150 trilyon değin bakteri yaşar. Bizimle beraber yaşamış bu bakterilerin bir kısmı iyi, bir kısmı ise kötü bakteri olarak değerlendirilir ve hepsi bir denge içindedir. Bu dengenin bozulması, bağırsak sağlığının bozulması anlamına gelir. Bakteriler dünyasına ‘mikrobiyota ’ adını veriyoruz. Dinç bir mikrobiyota cisim mekanizmasının sağlıklı bir şekilde yaşaması için önemlidir. Başta antibiyotikler elde etmek üzere geveze ilaç kullanımı, tembel hayat, obezite, sağlığa zararlı besin, sigara, alkol, stres ve uyku sorunları bağırsak sağlığını olumsuz etkiler. Bilhassa antibiyotikler, zararlı bakterileri öldürürken bağırsaktaki iyi bakterileri de öldürür. Bu Nedenle bağışıklığımız zayıflar ve hastalıklara yakalanma riskimiz de artar.

MUTLU BAĞIRSAK MUTLU İNSAN!

Bağırsaklarımızda yer alan bakterilerin sayısı ve çeşitliliği ne dek zenginse, öyle sağlıklı bir mikrobiyotamız var demektir. Bu da bizi çoğu hastalıktan korur, vücut mekanizmamızın dinç çalışmasını sağlar. Bağırsaklarımız ve bağırsak bakterileri bazı nörokimyasallar üreterek beynin ruh, akıl ve öğrenme durumunu da etkiler. Sağlığa Zararlı bağırsak, sevinç hormonu olarak bilinen ‘serotonin ’ eksikliğine yol açar. Serotonin eksikliğinde huzursuzluk, gerginlik, kaygı, asabiyet, buhran gibi belirtiler görülür. Yani dinç ve mutlu bağırsaklar, sağlıklı ve mutlu bir insan anlamına gelir.

SUCUK YERİNE SARIMSAK, ŞEKER YERİNE KAYISI!

Bağırsak sağlığı için, bol su tüketimi, öğün atlanmaması, uyumlu besin ve çalışma temel kurallardır. Posalı besinler bilhassa kabızlıktan sızlanan ve şişkinliği çok olan kişilerde seçim edilmelidir. Kefir, yoğurt gibi probiyotiklerin yanı sıra, tam buğday unundan yapılmış ekmek ve makarna, brokoli, marul, sarımsak, incir, elma, kayısı, ceviz, çiğ badem, bezelye ve bitter çikolata tüketilmesi yardımcı olacaktır. Sucuk, sosis ve salam gibi şarküteri ürünleri, paketli gıdalar, gazlı-şekerli içecekler, yoğun yağlı ve soslu gıdalardan uzak durulmalıdır. Eğer kilo verememekten şikâyetçiyseniz, buna bağırsaklarınızdaki kötü bakteriler sebep olabilir. Siz daha fazla şekerli ve unlu şeyler tükettikçe, fena bakteriler bağırsak zarını zedeleyen toksinler üretip, yağ depolamanıza yol açar.

GAİTA (DIŞKI) NAKLİ HANGİ HASTALIKLARA TEDAVI?

Bağırsak hastalıklarının tedavisinde bundan böyle gaita (dışkı) nakli tedavisi ön plana çıkıyor. Antibiyotiklere yan gelişen ishal, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi inflamatuar (iltihaplı) bağırsak hastalıkları, hassas bağırsak sendromu, kronik ishal, kabızlık ve kronik dermansızlık sendromlarında gaita nakli tedavisi yapılabiliyor. Gaita nakli sağlıklı donörden alınan gaitanın, değişik işlemlerden geçirilerek, hasta kişinin bağırsağına kolonoskopi yoluyla yerleştirilmesi işlemidir. Gaita nakli yoluyla alıcının yeni bir hastalığa maruz kalmaması için, donörlerin ayrıntılı incelenmesi gerekmektedir.