Kenya ve Tanzanya’da Kullanılan Para Transfer Sistemi Zuckerberg’i Bile Şaşkına Çevirdi

Kenya ve Tanzanya'da Kullanılan Para Transfer Sistemi Zuckerberg'i Bile Şaşkına Çevirdi
Kenya ve Tanzanya'da Kullanılan Para Transfer Sistemi Zuckerberg'i Bile Şaşkına Çevirdi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kenya’nın en ücra köşesindeki köylerde görenleri şaşırtan bir sistem kullanılıyor. Elektrik zeka olmayan köyde cep telefonlarıyla para transferi yapılıyor. Hemen ürün alınıp, satılıyor. Bu sistemin adı M-Pesa. Bu sistem dünyanın teknoloji devleri ABD ve Japonya da bile bulunmuyor.

ZUCKERBERG SİSTEMİ ARAŞTIRMAK İÇİN KENYA’YA GİTTİ

Dünyanın en büyük mobil para platformuna konut sahipliği yapan M-Pesa yeniden dünyanın en başarılı para aktarma servisi olarak kabul ediliyor. Bu sistemin Afrika’da ortaya çıkması ve yaygınlaşması ise öteki bir kafa karıştırıcı faktör.

Sistemi uygun çözümlemek isteyen Facebook’un kurucusu milyarder meslek adamı Mark Zuckerberg de, M-Pesa hakkında daha fazla data almak için Kenya’ya gitmiş.

EN ESKİ TELEFONLARDA BİLE ÇALIŞIYOR

Kenya gezisinde sistemi görerek detaylarını kaleme bölge Gazeteci Samet Tunçer sistemin işleyişini ise şu sözlerle anlatıyor;

O gün rehberimiz Said ile birlikte Mokowe’de iken peşin para paraya sıkıştık. Kenya’nın para birimi ise Şilin. Said anında telefonunu çıkardı ve bir M-Pesa acentasının önüne gitti. Sistemde cep telefonu numaranız bununla birlikte banka hesap numaranız. Kenya’nın en büyük operatör şirketi olan Safaricom’dan M-Pesa seçeneğini işaretledi. Acente numarasını ve sürüklemek istediği bakiyeyi yazdı. Defteri imzaladı.

Kulübe gibi yerde oturan Kenyalı kadın çantasını çıkardı ve 300 şilin verdi. Said defteri imzaladı ve parayı aldı. Işlem işte bu dek. Saniyeler içerisinde gerçekleşti. M-Pesa uygulamasının ülke çapındaki 66 Bin bayi ve 17 milyon kullanıcıdan oluşan bir sistem içinde işlediğini öğrendik.

Doğu ve Orta Afrika’nın en kârlı telekomünikasyon şirketi Safaricom üzerinden çalışan M-Pesa sistemi en eski telefonda da çalışıyor, en yeni en akıllı telefonda da…

ELEKTRİĞİN OLMADIĞI KÖYLERDE İNTERNET VAR

Kenya’dan ayrılacağımız son gün de aldığımız hediyelik eşyanın ücretini üzerimizde peşin para olmadığı için satıcının cep telefonuna bir mesaj atarak ödedik. İşte sistem böyle basit. Satıcının telefonuna baktığımda ise sadece ‘alo’ demelik kadar eski bir telefon olduğunu gördüm. Kenyalılar bu sisteme çok alışık ve çok sıcacık kullanıyorlar. Fatura ödeme gibi hizmetler de buradan yapılıyor. Ülkede internet çok yaygın. Elektriğin dahi olmadığı köylerde internet var ve çok seri.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Müşteriler servis için yetkili bir acentaya kaydolurlar, bu genellikle küçük bir cep telefonu mağazası ya da perakendecidir ve daha sonra ailelerine ya da arkadaşlarına gönderebilecekleri elektronik para karşılığında para yatırırlar. Tescil olduktan daha sonra tüm işlemler bir PIN numarası girilerek güvenli bir şekilde tamamlanır ve her iki taraf da aktarılan tutarı teyit eden bir SMS alır. Aynı ağı kullanması gerekmeyen tip, elektronik parayı hakiki zamanlı olarak alır ve daha sonra başka bir acenteyi ziyaret ederek peşin para olarak alır.