Kars’ta Üretilen Jet Yakıtı Hammaddesi Ketenciğin Hasadı Yapıldı

Kars'ta Üretilen Jet Yakıtı Hammaddesi Ketenciğin Hasadı Yapıldı
Kars'ta Üretilen Jet Yakıtı Hammaddesi Ketenciğin Hasadı Yapıldı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kars’ın Akyaka ilçesi Geçik köyünde ekimi yapılan ketencik bitkisinin birincil hasadı Kaymakam Doğukan Mızrak, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Akıcı, Akyaka Ziraat Odası Başkanı İhsan Tazegül, arazi sahipleri ve köylülerin katıldığı törenle yapıldı. Törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, ketencik bitkisinin, eski bir kültür bitkisi ve Türkiye’de marjinal tarım alanlarını değerlendirebilecek alternatif bir yağ bitkisi olduğunu söyledi.

“KİMYASAL HAP KULLANIMINA GEREKLILIK DUYULMUYOR”

Ketenciğin yağ almak nedeniyle tarih öncesinden beri ekimi yapıldığını, ketencik yağının tıpkı keten yağı gibi yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitlerine sahip yağ olduğunu belirten Akıcı şunları söyledi: “Ketencik, kötü koşullara uyarlama bakımından üstün performanslı ve bitki gıda elementi ricası bakımından kanaatkâr bir bitkidir. Hem, tanıdık olmayan ot rekabetinin iyi olması nedeniyle kimyasal ilaç kullanımına ihtiyaç duymaması, ketenciğin çevre dostu yetiştirme sistemlerine yerinde karakterde ot gibi yaşama arasında yer almasını sağladı.

“PROTEİN BAKIMINDAN EPEYCE VARLIKLI”

İlimizin hayvancılığındaki, kaba yem ve beslenme eksikliğinde açığı, yüksek ot kalitesi karşılayacak buna ilaveten, çiğ protein miktarının fazla yüksek olması sebebi bakımından hayvan beslenmesinde keza besi hayvanlarında, hem de süt sığırcılığında yüksek oranda mahsul artışı sağlayacak. Bu amaçla, ekim yapan üreticilerimize müdürlük olarak teknik yardım sağladık. Ürünün çıkışları, gelişimi ve biçerdöver biçimi ile ilgili olarak bütün aşamaları takip edilmekte olup, sonuçların değerlendirmesi ile çiftçilerimizin bu bitkiden fayda sağlayacağı düşünüldüğü anda gerekli çalışmaları yapacağız.”

“BILGIN GARANTİSİ VAR”

Işyeri yetkilisi Rıza Tanoğlu da Denizli’den Kars’a gelerek bahar mevsiminde ketenciğin ekimini gerçekleştirdiklerini söyledi. Ketenciğin bir yağ bitkisi olduğunu vurgulayan Tanoğlu şöyle konuştu: “Sanayi alanında kullanıldığı gibi küspesi de hayvan yeminde rahatlıkla kullanılabilir. derhal yüzde 27 ile yüzde 47 oranında küspesinde protein vardır. Ketencik bitkisi biyodizel ve jet yakıtı olarak sanayi alanında kullanıldığı için önemi artmaktadır. Ülkemizde yemeklik yağ olarak yaklaşık 1 milyon ton yağ açığımız bulunmaktadır. Bu da takriben 2-2,5 milyon ton yağ bitkisinden elde edilir.

Ülkemizin dövizleri yurt dışına gitmesin diyerek Kars’ta Akyaka’nın Geçit köyünde ekim gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde bu ekim alanlarının artırılacağını düşünüyoruz. hemen burada hasat dönemindeyiz. Alım garantisi var, tarımsal anlaşma garantisi ile ekim yaptırıyoruz. Bioydizele uygun olduğu gibi, tıp ve yiyecek alanlarında da değerlendirilebilen bir bitki. Onun haricinde yurt dışından da bayağı talep görüyoruz. Tabi oysa yurt içindeki açığımızı kapatmak maksadıyla bitkimizin ekim alanını önümüzdeki zamanlarda genişleteceğiz.

Vejetasyon süresi kısa olduğu için İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kıraç yerlere ekimlerini yapacağız. Su ve gübreleme ihtiyacı da fazla az olan bir bitki. Burada dekara takriben 10 kilo gübre kullandık. Bunun haricinde ekstra bir maliyeti olmadığı için, dekara tüm masrafları içinde 170 TL masrafı olduğu için ekimleri artıracağız inşallah. Bu bitkinin umut taahhüt ettiğini hepimiz öngörüyoruz.”

Akyaka Kaymakamı Doğukan Mızrak da üreticilere hayırlı olsun dileklerinde bulanarak, mahsullerinin daha da verimli olmasını temenni etti