Memur-Sen’den En Düşük Ücrette 2 Bin Lira Çağrısı

Memur-Sen'den En Düşük Ücrette 2 Bin Lira Çağrısı
Memur-Sen'den En Düşük Ücrette 2 Bin Lira Çağrısı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) ve Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, öğretmenlik iş kanununun bir an önce çıkarılması gerektiğini belirterek, Öğretmenin statüsünü yükselten, tayin, terfi, alım gibi bütün süreçlerini taşıyan bir iş kanununa ihtiyaç var dedi. Yalçın, en düşük aidat konusunda da 2 bin liranın altında bir rakamla masaya gelinmemesi çağrısında bulundu.

“ÖĞRETMENLER İÇİN MESLEK KANUNUNA IHTIYAÇ VAR”

Eğitim-Bir-Sen şube yönetimleri ve ilçe temsilcileri, Antalya’nın turizm bölgesi Belek’teki bir otelde buluştu. 13’üncü Türkiye Buluşması’na çok sayıda hoca katıldı. Buluşmanın açılış konuşmasını yapan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, öğretmenlerin son günlerde azami konuştuğu konular aralarında bulunan ‘öğretmenlik iş kanunu’ hakkında açıklamalarda bulundu. Mevzuatlarla bugüne dek çözüm arandığını dile getiren Yalçın, bunun boşluklar yarattığını aktardı. Öğretmenlik meslek kanununun öğretmene takviye olması gerektiğinin altını çizen Yalçın, “Öğretmenin statüsünü yükselten, tahsis, terfi, alım gibi bütün süreçlerini içeren bir meslek kanununa gereklilik var. Toplum olarak çürümenin emaresi sayılabilecek öğretmene güç hadiseleri eğilim ediyor. Bunun sıradanlaşmaması açısından çıkacak kanunda buna ilişkin ciddi yaptırımların getirilmesi kaçınılmazdır. Öğretmenlik, kariyer meslektir. Kariyer meslek olmasına karşın buna yönelik bir kanunun bugüne dek olmayışı ciddi bir eksiklikti” dedi.

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın

ÖĞRETMENLERE 3600 EK GÖSTERGE KONUSU

Ali Yalçın, toplu sözleşmede masadaki konulardan birinin 3600 ek gösterge olduğunu belirterek, “Ilave gösterge statüsünde bir biçimsizleşme var. Bu bozulmanın tamir edilmesi gerekiyor. Milli Eğitim Bakanı’nın, vizyon belgesinin açıklandığı süreçte ilave göstergeye ilişkin müjde olacağına yönelik kurduğu cümle beklentiyi daha da artırdı. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde bu müjde gelmedi. 3600 ek gösterge konusu bekletilmemeli, derhal verilmeli. 3600 konusunda yalnızca emin meslekleri korumak yok, tüm meslekleri içeren bir çerçeve alınmalı” diye konuştu.

SÖZLEŞMELİ VE ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK KALDIRILSIN TALEBİ

Hükümetin açıkladığı 2023 Eğitim Vizyonu’nda sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının son bulacağına karşın beklentileri olduğunu dile getiren Ali Yalçın, 2011 yılında sözleşmeli hoca uygulamasının kaldırıldığını ve o dönemki sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alındığını aktardı. Ama daha sonra sözleşmeli öğretmenliğin yeniden döndüğünü kaydeden Yalçın, “Sözleşmeli öğretmenlik bir çare yok, çıkmazdır. Geçmişte yaşanan tartışmaların daha fazlasını yaşamaya başladık. Eşler bir araya gelemiyor. Insanlar, eşi ve işi aralarında çıkmaz yaşıyor. Aile dramları söz konusu, vizyon belgesinde sözleşmeli öğretmenlik konusunda kadroya geçirilmeli denmeliydi. Öğretmen istihdamı konusunda ücretli öğretmenlik vizyon belgesi ifade edildi, hayır, ücretli öğretmenlik kökten kaldırılacak. Ücretli öğretmenlik ucuz işçiliktir. Öğretmen arzının bulunduğu yerde bunun çare olarak sunulması içten olmamıştır. Öğretmenler odasında 4 bambaşka statü bulunuyor, buna müsaade etmemek gerekiyor” diye konuştu.

“DEĞIŞMEZ GELİRLİLERİN ALIM GÜCÜNDE SIKINTI YAŞANIYOR”

Sendika olarak bu güne kadar 4 toplu kontrat dönemi yaşadıklarını bildiren Ali Yalçın, bunların 3’ünde mutabakat sağlandığına dikkati çekti. Bu sözleşmelerde manâlı kazanımlar sağladıklarını açıklayan Yalçın, şöyle devam etti:

“Ağustos ayında 5’inci dönem toplu anlaşma dönemi yaşanacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte oluşan boşluklara dikkat çekiyorum. 4688 sayılı yasanın güncellenerek toplu sözleşmeye uygun ülkü gelmesi gerekiyor. Hükümet yetkilileri ile görüşmelere başladık. Toplu sözleşmede çalışanları yargı kaybına mahkum eden bazı adımlar atılmasın. Hedeflenen enflasyonla gerçekleşen enflasyon aralarında isabet oranında haksızlık var. Enflasyon, kur operasyonları nedeniyle yerinden oynadı. böylece etiketler yükseldi. Doların düşmesiyle etiketler düşmedi, yerinde kaldı. Biz sabit gelirlilerin alım gücünde bıkkınlık yaşanıyor. Beklentimiz bu kayıpların telafi edilmesi, ocakta enflasyon farkı verilecek. Ancak o vakit gelene kadar enflasyon farkının yüksek çıkması sebebiyle gelir kaybımızın telafi edilmesi gerekiyor.”

MINIMUM AIDAT KONUSU

Ali Yalçın, Türkiye’deki istek ve yoksulluk sınırının belirli olduğunu dile getirerek, kimsenin arzu sınırının aşağıda çalıştırılmaması gerektiğini vurguladı. En Az ücret konusunu yürüten emekçi konfederasyonunun 2 bin altında bir rakamla gelinmemesi yönünde çağrısı olduğunu hatırlatan Yalçın, “Bu çağrıyı biz de önemsiyoruz. Alım gücünün düşmesine karşın tablo besbelli, asgari ücret konusunda 2 bin liranın altında bir rakamla masaya gelinmemeli” dedi.