Kalp kapak enfeksiyonlarında cerrahi tedavi yöntemi

Kalp kapak enfeksiyonlarında cerrahi tedavi yöntemi
Kalp kapak enfeksiyonlarında cerrahi tedavi yöntemi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kalp boşluklarının iç kısmını çevreleyen endokard tabakasının enfeksiyon kapmasından genellikle kalp kapakları da etkilenmektedir. Kalp kapağının enfeksiyon kapması beraberinde ciddi bir hayati tehlikeyi getirir. Bu enfeksiyonlar çoğunlukla bakterilerden kaynaklanmaktadır oysa bir takım nadir durumlarda farklı alanlara yönlendirilmiş mantar enfeksiyonlarına emrindeki olarak da gelişebilmektedir. Herhangi bir nedenle kana karışan bakteri veya mantar kalpte önemli rahatsızlıklara niçin olabilmektedir. Bu enfeksiyon vakit içerisinde kalp kapağının bereketli bir şekilde çalışamamasına neden olabilir ve daimi bir hasar meydana getirebilir. Enfeksiyon, yorgunluk, halsizlik, yüksek ateş hali, eklem ağrısı, kas ağrısı ve kilo kaybı gibi belirtilere neden olmaktadır. Yürek kapağı enfeksiyonu teşhisi değişik görüntüleme tekniklerinin uygulanması ve süratli olarak alınan kan kültürleri ile koyulabilmektedir.

CERRAHİ TEDAVI YÖNTEMLERİ

Kapak enfeksiyonlarında tedavi yöntemleri çeşitlilik göstermektedir. Ama sınıflama bakımından değişiklik ve yenileme almak üzere iki seçenek bulunmaktadır. Değişim operasyonlarda enfeksiyon kapmış olan kapak ayrıntılarıyla sökülerek yerine mekanik veya biyoloji ile ilgili kapak yerleştirilir. Biyoloji Ile Ilgili yedek kapaklar genel olarak domuz, dana veya beygir gibi hayvanların kalp zarlarından yapılmaktadır. Biyoloji Ile Ilgili kapaklar vakit içerisinde yıpranmaktadır ve hemen hemen 10 ile 20 yıl aralarında dayanıklılık göstermektedirler. Mekanik kapaklar ise karbondan üretilir ve yüzeyleri nanometrik seviyede kayganlaştırılır. Bu şekilde kan mekanik kapakta birikerek herhangi bir şekilde pıhtılaşmaz. aynı zamanda mekanik kapak takılan hastaların kan sulandırıcı bir ilacı hayatları boyunca kullanmaları gerekmektedir. Oysa mekanik kapakların tatbik ömrü biyolojik kapaklara tarafından fazla daha artı olmaktadır.

KAPAĞIN YENİLENMESİ

Bazı durumlarda mevcut kapağın yalnızca antibiyotik ile tedavisi ve tamiri tam iyileşme için tatmin edici olmaktadır. Oysa bunun gerçekleşebilmesi için kapağın sıradan yapısının çok bozulmamış olması ve herhangi bir kireçlenme emaresinin bulunmuyor olması gerekmektedir. Ayrıca kalbin büyümesinden nedeniyle yaşanan kaçaklarda da kalp kapağının değişmesi yerine yenilenmesi seçim edilmektedir. Çare edilmiş kalp kapaklarında her yerde bir enfeksiyon görülme riski de mevcuttur. bu nedenle ameliyat zamanlaması oldukça önemlidir. Enfeksiyon aktif iken yapılan ameliyat yeni kapağında enfekte olmasına neden olacaktır. Hastaların kapağı yenilenmiş ise, ameliyat ardından herhangi bir şekilde kan sulandırıcı kullanılmasına lüzum kalmamaktadır. Kapağın tamir edilmesi, değiştirilmesine tarafından daha ayrıcalıklı olduğu için hastanın durumuna göre, uygun hastalarda bu yol seçim edilmektedir. Ama tamirin muhtemel olmadığı durumlarda kapak değişimi zaruri olmaktadır.

Prof. Dr. Ali Civelek
Yürek Damar Cerrahisi Uzmanı
www.alicivelek.com

Instagram://alicivelek-instagram