İsteğe Bağlı Sigorta Yaptıranlar Bono-Kur’lulardan Daha Artı Ücret Alıyor

İsteğe Bağlı Sigorta Yaptıranlar Bono-Kur'lulardan Daha Artı Ücret Alıyor
İsteğe Bağlı Sigorta Yaptıranlar Bono-Kur'lulardan Daha Artı Ücret Alıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bağ-Kur statüsünde emekli maaşı alacaklar uyarı. Meslekteki son bin 261 gününüz fazla manâlı. Şartları yerine getirirseniz siz de SSK statüsünde emekli olup, daha fazla emekli maaşı alabilirsiniz.

DAHA AZ PRİMLE DAHA ERKEN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

İsteğe bağlı sigortalıların SSK statüsünde daha eksik primle daha erken emekli olmaları olası. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre sosyal güvenlik sisteminde detaylı değişiklik yapılan 2008 öncesinde SSK, Tahvil-Kur veya Emekli Sandığıkapsamında isteğe bağlı sigortalı olunabiliyordu. 2008’de sistem değişikliğiyle SSK’ya alt isteğe ast sigorta uygulamasına son verildi. O tarihten sonradan bütün isteğe yan sigortalılar Senet-Kur yani 4B kapsamında değerlendirilmeye başlandı. 2008’den önce 4A dahilinde prim ödemekte olanlar da 4B’ye geçirildi.

BONO-KUR’DA DAHA ÇOK PRİM ÖDEYİP DAHA GEÇ EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

2008 yılından önce SSK statüsünde isteğe emrindeki sigorta primi ödemeye başlayanlar, Senet-Kur statüsüne alındıklarının farkında değillerse daha fazla prim öderler ve daha geç emekli olurlar. Örneğin, birincil prim ödemeye başladığında 5.000 gün prim ödemesi yeterli olan bir kişi, statü değişikliğiyle 9.000 gün prime alt olur.

SON 1261 GÜNE DIKKAT

İsteğe alt sigortalıların SSK statüsünde daha az primle daha erken emekli olmaları muhtemel. Ayrıca, SSK statüsünde emekli aylığı Bono-Kur’a göre yüzde 30’a varan oranda artar. Sosyal emniyet sisteminde aniden artı statüde çalışması bulunanların son 7 yıldaki statüsüne bakılıyor. Son 7 sene içinde en fazla hangi statüde geçirilmişse o statüden emeklilik işlemleri yapılıyor.

İsteğe tabi sigorta primi ödeyenler, SSK statüsünde emekli yapabilmek için hesap kitapyaptırmalı. SSK’ya yan olarak hangi yaşta emekli olabiliyorlarsa o tarihten geriye 3.5 yıl (bin 261 gün) önce isteğe bağlı sigorta primi ödemeyi kesip 4/a (SSK) statüsünde bir işte çalışmaya başlamaları gerekir.

KİMLER İSTEĞE BAĞLI SİGORTA YAPTIRABİLİR?

İsteğe tabi sigorta yaptırabilmek için aranan koşullar şöyle:

Türkiye’de ikamet etmek,

Zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak,

Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden eksik kastetmek veya bütün gün aylaklık etmek,

Kendi sigortalılığı sebebiyle aylık bağlanmamış edinmek,

18 yaşını doldurmuş bulunmak,

Sosyal Güvenlik Kurumu’na isteğe emrindeki sigorta başvurusunda bulunmak.

AYLIK 649 LİRA PRİM

İsteğe bağlı sigorta yaptıranlar, brüt minimum ücret ile bunun 7.5 katı aralarında kendi belirledikleri tutarın yüzde 32’si oranında prim ödüyorlar. En Az ödenti üzerinden ödemeyi seçim edenlerin, 2018 yılı için aylık 649,44 lira prim ödemesi gerekiyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI ÖLDÜĞÜNDE YARGI SAHİBİNE AYLIK BAĞLANIR

ASGARI beş sene prim ödedikten sonra hayatını kaybeden isteğe emrindeki sigortalıların eşi, çocuğu, anne babası gibi hak sahiplerine vefat aylığı bağlanır. Bağlanacak aylık, 9.000 gün prim ödemiş kabul edilerek hesaplanır.