İstanbul’daki yapıların yarısı firari

İstanbul'daki yapıların yarısı firari
İstanbul'daki yapıların yarısı firari
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’deki 26 milyon konutun 13 milyonunu ilgilendiren ve 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan binaları kapsayan İmar Barışı için başvurular sadece e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Ruhsatsız, ruhsatlı olup ruhsata tutarsız imalatlar, iskan alamamış veya iskanlı fakat daha sonra değişiklik ve ilaveler yapılmış yapıları kapsayan İmar Barışı için başvurular 31 Ekim’e kadar ödemeler ise 31 Aralık’a kadar sürecek.

İstanbul'daki yapıların yarısı kaçak

4 BUÇUK MİLYON KIŞI BAŞVURDU, 2 MİLYAR LİRA GELIR ELDE EDİLDİ

01.01.2017 tarihinden önce üretilmiş olan kaçak ya da imar dışı yapılmış olan binalardaki sorunları çözmek için kayıt altına olmak için İmar Barışı’nın başlatıldığını bunun af değil ‘barış’ olduğunu bildiren Aşa, “Şimdiye dek 4 buçuk milyon kişi başvurdu, 2 milyar lira gelir elde edildi.” ifadelerini kullandı.

“İSTANBUL’DA BİNALARIN YÜZDE 50’Sİ KAÇAK”

İstanbul’da binaların yüzde 50’ye yakının kaçak olduğunu söyleyen Aşa, “3 milyona yakın binanın mülkiyet hakları, bağımsız bölümleri belirli değil veya kayıtları hiç değil. İstanbul’un neredeyse her ilçesinde kaçak inşa var. Fakat bu yapıların en yoğun olduğu ilçeler Şişli Gülbağ, Fulya’nın bir kısmı, Kağıthane’nin birçok mahallesi, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa, Esenler, Güngören gibi hangi ilçeye gitsek önümüze bu yapılar çıkıyor.” dedi.

İstanbul'daki yapıların yarısı kaçak

“EKONOMİ CANLANACAK”

Kayıt dıştan olan evler yüzünden kentsel dönüşümün de dinç bir şekilde yürütülemediğini gösteren Aşa, “İmar Barışı’yla ekonomi canlanacak. Eski evlere bankalar kredi vermiyordu; kayıt altına alındıktan sonra alabilecekler. Gayrimenkul sektöründe 200’den fazla daha aşağı ve bağlı sanayiye iş sağlayan sektör var, bunların başında bankacılık sektörü geliyor ki bu hukuki süreç ilgili sektörlerin canlanıp meslek yapması anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

İstanbul'daki yapıların yarısı kaçak

IŞLEM NASIL İŞLİYOR

İmar Barışı hesaplamasını anlatan Aşa, “Binanın bulunduğu bölgenin Emlak Vergisi’ne esas bedelini öğreniyorsunuz, mesela 2 bin lira, binanız ya da egemen bölümünüz 100 metrekare, sistemden binanın cinsine bakıyorsunuz, betonarme mi? yığın mı? ahşap mı? Bina betonarme ise, sistemde birim fiyatları var. 100 metrekarelik binanın maliyet bedeli de sistemde var onu hesaplıyorsunuz, metrekare bölüm fiyatı bin 500 lira diyelim. 100 ile bin 500’ü çarpıyoruz 150 bin lira ediyor. Arkasından 2 bin lirayı da 100 metrekare olduğu için 100 ile çarpıyoruz 200 bin lira da arsa değeri yapıyor. Arsa değeri ile bina değerini topluyoruz 350 bin lira ediyor. Bunun yüzde 3’ünü yani 10 bin 500 lirayı İmar Barışı dahilinde devlete ödüyorsunuz.” diye konuştu.