İran ve Irak Ticari İşlemlerde Doları Bırakma Kararı Aldı

İran ve Irak Ticari İşlemlerde Doları Bırakma Kararı Aldı
İran ve Irak Ticari İşlemlerde Doları Bırakma Kararı Aldı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran-Irak Ticaret Odası Başkanı İshak, Tahran ve Bağdat’ın ortak ticarette dolar kullanmama kararı aldığını ve ticaretin euro, riyal ve dinarla yapılacağını söyledi.

“DOLAR YERİNE EURO, RİYAL ve IRAK DİNARI KULLANILACAK”

İran basınına açıklama yapan İran-Irak Ticaret Odası Başkanı Yahya İshak, “İran ve Irak arasındaki ticari işlemlerden dolar çıkarıldı. Ticari işlemlerin birçoğu euro, riyal ve Irak dinarıyla gerçekleştiriliyor” dedi.

IRAK-İRAN ARASI MÜŞTEREK BİR BANKA KURULMASI PLANLANIYOR

İran’ın Irak’a petrol dışı mahsul ticaretinin takriben 8 milyar dolar olduğunu aktaran İshak, buna rağmen bankalar arasında yapılan para transferinin epeyce düşük olduğunu söyledi.

İshak, bankacılık sorunlarının çözülmesinin İran ekonomisinin esas önceliklerinden olduğunu belirterek, iki ülke aralarında iki tarafli bir banka kurulması gerektiğini ama bu konuda hala engellerin olduğunu anlattı.

İran’ın mahsul ihraç ettiği ülkelerin başında Çin geldiğini bunu da Irak’ın peşine düşüp takip ettiğini anlatan İshak, “İran’ın Çin’e yaptığı ihracatın manâlı bir kısmını petrol ve petrokimya ürünleri oluşturuyor. Irak’a ise domates salçasından yapı malzemelerine değin yüksek istihdam sağlayan ürünler ihraç ediliyor” ifadelerini kullandı.

IRAK, ABD’NİN İRAN’A YAPTIRIMLARI SONRASI DOLAR KULLANIMINI DURDURMUŞTU

ABD yönetimi, 7 Ağustos’ta İran’ın ABD dolarına erişimini de engelleyen tek taraflı yaptırım paketini uygulamaya başlamıştı.

Irak hükümet sözcüsü Saad el-Hadisi, ABD’nin İran’a karşın yaptırımları nedeniyle Bağdat yönetiminin Tahran’la yapacağı finansal işlemlerde Amerikan doları kullanımını durdurmak zorunda kaldığını açıklamıştı.