Domatesin Arkasında Susamda da ‘Tuta Absoluta’ Kabusu

Domatesin Arkasında Susamda da 'Tuta Absoluta' Kabusu
Domatesin Arkasında Susamda da 'Tuta Absoluta' Kabusu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Örtü altı ve açık tarımda Türkiye’de laf sahibi olan Antalya’nın Aksu ilçesinde, milyonlarca ton domatesin çöpe gitmesine niçin olan tuta absoluta’ zararlı böcekleri, bu defa de susam tarlalarına dadandı.

Susam tarlalarında binlerce ton hasar olduğu öğrenildi. 2009 yılında Güney Avrupa üzerinden Türkiye’ye giren ‘tuta absoluta’ bu defa susam tarlalarını mesken tuttu. Bilhassa kış aylarında binlerce dönüm örtü altı tarım alanlarının içerisinde yer alan milyonlarca ton Akdeniz’in incisi domatesin çöpe gitmesine niçin olan ‘tuta absoluta’, domatesin yokluğunda susam tarlalarına saldırdı. İlçede yüzlerce dönüm alanda ekili bulunan susamlarda, tuta böcekleri nedeniyle verim düştü. Susam ağaçlarının tepeleri tuta’lar kadar ikâmetgâh edilerek, üst meyveler tuta’lar tarafından tüketildi. Çiftçiler ise dönümden adi şartlarda 120 kilo susam aldıklarını ifade ederlerken bu yıl tuta nedeniyle dönümden alınan susamın 50 kilogramın altına dek düşeceğini ifade etti.

DOMATES SEZONU ÖNCESİ TUTA KORKUSU SARDI

DAHASI çiftçilerin her türlü mücadelesine rağmen bir türlü yok edilemeyen ‘tuta absoluta’ böcekleri, bu yıl da domates sezonu öncesi çiftçileri kara kara düşündürüyor. Geçen sene çiftçileri milyonlarca ton domates zararına uğratan tutaların, bu yıl da domateslerin dikilmeye başlaması ile birlikte bitmiş etkili olacağı konuşuluyor. Çiftçiler, daha önce ‘tuta’ kelebeğinin yok edilmesinde kullandıkları ilaçların etki etmemesi üstüne ilaçların araştırılması için Aksu Tarım İlçe Müdürlüğüne de kullanım verdi.

“TUTA’LAR DOMATESİN YOKLUĞUNDA SUSAMLARA SALDIRDI”

3 ay önce tuta sebebiyle domateslerini söktüklerini ve milyonlarca ton hasar verdiklerini ifade eden çiftlik sahibi Mustafa Güvendiren, “Bundan Böyle tuta denilen böcekler ile uğraş edemiyoruz. Attığımız ilaçların hiç tesiri değil. Domates bitti şu anda bir dikimimiz daha geldi. Tehlike yine kapıda bekliyor. Tuta’lar domatesin yokluğunda susamlara saldırdı. Yoncaları bitirdi. Biz çiftçiler olarak bundan böyle ülkemize katkı temin etmek istiyoruz. Kastetmek istiyoruz. Domatesi tuta’dan dolayı kaldıramadık bu sefer susamı da kaldıramıyoruz” dedi.

“TUTA’DAN DOLAYI 50 KİLO SUSAM ALIRSAK BUNA RAZIYIZ”

Bir diğer çiftçi Ramazan Çölgeçen ise, “Biz her sene susam ekiyoruz. Her yıl sıradan dönümden 120 kilo susam alıyoruz. Bu yıl tuta’dan nedeniyle 50 kilo susam alırsak buna razıyız. Bir susam ağacında 6 tane meyve var. Bunun altı da üstü de abes. Tuta bitirdi. Tuta’dan dolayı çiftçilik yapacak halimiz kalmadı. Domates ekiyoruz bitiriyor. Susam ekiyoruz bitiriyor. İlaçların bir etkisi kalmadı. Bir hap ismi duyuyoruz gidip hemen alıyoruz lakin onun da etkisi değil” ifadelerini kaydetti. 30 yıldır çiftçilik yaptığını ifade eden Hasan Güvendiren ise, “Ektiğimiz bütün ürünleri tuta böceği istila ediyor. Ben bu yaşıma dek böyle bir şey görmedim” ifadelerini kullandı.