İncirin faydaları

İncirin faydaları
İncirin faydaları
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaşıyla kurusuyla çoğunlukla tükettiğimiz ve tüketmemiz gereken incir, lif bakımından zengin yapısıyla kabızlık problemi çekenlerin vazgeçilmez ilacı olmuş, içerdiği kalsiyum ve K vitaminiyle kemik yapısının güçlenmesinde epeyce katkı maddesi sağlamıştır. Bizler de bu iyi niyet göstergesinin karşısında saygıyla eğiliyor ve tek bir tanesinin telef olmaması için zorunlu özeni gösteriyor muyuz fiilen?

Gerçekten bu yazıda yalnızca incirin faydalarından bahsetmekti niyetim. İstanbul’ da yaşamama karşın işe yürüyerek gitme lüksüne sahip olduğum için etrafı daha iyi gözlemleyebiliyorum. Yaz aylarının gelmesiyle yol üstündeki ağaçlar birer birer meyve vermeye başladı. Çağla, yeni dünya, erik, dut, incir, kiraz, ceviz… Peki bu meyveler ne oldu biliyor musunuz? Organik ve doğal gıda adı altında yalnızca göstermelikk kilometrelerce yol katedip alışveriş yapan, olduğundan az daha 6-7 katı maliyete ürünleri satın almayı görev ukala insanlarımız kadar kaldırım üzerinde yok olmaya bırakılıyor. Ne var fakat, dalından topladığımız ve sevdiklerimizle paylaştığımız meyvenin organik sevgisini tadamayan bir cins olduğumuzu her fırsatta hatırlamak ve hatırlatmak zorundaymışız gibi. Bugün, şimdi bir ağacın kurtarıcısı almak ister misiniz? Keza toplarken yenen meyvelerin kalori hesabı yapılmıyor. :)

Gelelim dalından kopardığınızda sütü üstünde kalan incirin faydalarına;

Kan basıncınızı dengeler: Potasyum bakımından zengin olan incir ve yeşil yapraklı sebzeleri harcamak, yüksek tansiyon nedeni ile oluşabilecek yürek ve damar hastalıkları riskini azaltır.

Sindirim sisteminizi düzenler: Besin lifi yönünden zengin bir meyve olduğu için kabızlık sorunlarında uzmanlar göre da tavsiye edilmektedir. Bilhassa kuru incir bağırsakların daha etkin çalışmasını sağlar.

Kilo vermenize asistan olur: Besin lifi ağırlıklı besinlerin sindirimi yavaşlatarak kan şekeri düzeyinde oluşan dalgalanmaları engeller. Bu sayede de bu besinler doğru uzun süre tokluk yaşanır. Dolayısı ile tok kalma saati daha uzun olduğu için daha eksik yemek yenir. Lif bakımından zengin bir içeriğe sahip olan incir özellikle perhiz programları için harikulade bir atıştırmalıktır. Açlığı bastırarak kilo verme sürecine muavin olur.

Demir kaynağıdır: Günlük 1 tane tüketilen incir vücudun demir ihtiyacının %1’ini karşılar. Demir eksikliği yaşanıyorsa incir besin programına dahil edilmesi gereken bir meyvedir.

Meme kanseri riskini azaltır: Yapılan bir araştırmaya kadar incir içerdiği besin lifi baştan sona, bilhassa menopoz döneminden sonra meme kanserine yakalanma olasılığını azalttığı görülmüştür. Uyumlu incir tüketenler tüketmeyenlere oranla meme kanserine yakalanma olasılığını %34 azaltır.

Ağız yaralarını çare eder: 3 tane değin taze incirin yaprağı ağızda çiğnenirse ağız içinde oluşan yaralara aleyhinde yardımsever olur. Keza ağız kokusuna aleyhinde da iyi gelir.

Kolesterol düşürür: İncirde var olan suda çözünebilen lif sindirim sistemindeki kolesterolü temizleyerek atılımını sağlar.

Antioksidandır: İncirin kuru versiyonu antioksidan bakımından epeyce zengindir. Meyvelerde yer alan antioksidan göz sağlığı için önemli yer tutmaktadır. İleri yaşlara alt olarak büyüyen göz kusurlarında kuru incirden yararlanılabilir.

Doğurganlığı artırır: Geçmişten günümüze kadar incir, birçok cinsel sorun için tedavi amaçlı öğüt edilmektedir. İncir genellikle kadınların doğurganlık özelliklerini güçlendirmektedir. Erkeklerde ise, cinsel istek artırıcı olarak bilinmektedir.

Şef Gizem Bozdağ

Kadinvekadin.net özel içeriğidir.