İdlib ’de muhalifler, kara harekatına karşısında eli tetikte be

İdlib ’de muhalifler, kara harekatına karşısında eli tetikte be
İdlib ’de muhalifler, kara harekatına karşısında eli tetikte be
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Suriye rejiminin hedefinde olan ve son günlerde Rus savaş uçaklarının desteği ile havadan çevresi vurulan İdlib kırsalında muhalifler, kara harekatına karşı eli dikkatli bekliyor.

Rejim birliklerinin bulunduğu bölgelerin yakınlarında oluşturulan siperlerde konuşlanan muhalifler, hava saldırılarından ise dağların altına çoğunluğu elle yapılmış; metrelerce uzunluğunda vasıta konulabilen birçok odası ve birkaç çıkış noktası yer alan sığınaklara girerek korunuyor.

REJİM KARŞITLARININ SON KALESİ; İDLİB

Suriye ’nin değişik noktalarında rejiminin kontrolü sağlamasının arkasından bu bölgelerde yaşamış muhalifler ile siviller de İdlib ’e gelmeye başladı. Savaş öncesi nüfusu 1.5  milyon olan İdlib, muhaliflerin ve rejimden kaçanların da kente yerleşmesiyle 4 milyon nüfusa ulaştı. Bu Nedenle Türkiye sınırının yanı başındaki İdlib, Suriye rejimi karşıtlarının toplanmasıyla muhaliflerin kalesi olarak anılmaya başladı.

İdlib ’de muhalifler, kara harekatına karşı eli tetikte be

MUHALİFLERDEKİ SON ŞEHIR HALKI MERKEZİ

Suriye içerisinde düzenlediği operasyonlar ile farklı alanlara yönlendirilmiş noktaları geri bölge rejim güçleri, son olarak muhaliflerin denetimindeki Dera ’da kontrolü sağladı. Dera ’nın denetimini karşılayan rejim güçleri, yeni hedeflerinin muhaliflerin kontrolündeki son şehir halki merkezi olan İdlib ’in yeni hedefleri olduğunu bildiri etti. Dera ’nın düşmesinin ardındaki İdlib ’de hareketlilik başlarken, Esad rejimi kentin kontrolünü sağlayan HTŞ ’nin terörist olduğu mesajını vererek mümkün askeri harekatı meşrulaştırmaya çalıştı.

İdlib ’de muhalifler, kara harekatına karşı eli tetikte be

UÇAKLARLA İLÇELER VE KÖYLER VURULUYOR

Esad yönetiminin askeri işlem mesajı vermesinin ardından hedefte olan İdlib ’de rahatsızlık başladı. Mümkün bir operasyonun sonuçlarının katliama dönüşmesinin zorunlu olacağının dile getirilmesinin ardındaki harekatın engellenmesi için diplomatik araştırmalar başladı. Türkiye, Rusya ve İran ’ın üçlü yükseklik ile Esad ’ın sivillerin zarar göreceği bir operasyondan kaçınması için uğraş gösterilirken, İdlib kırsalı ise Rus ve Suriye savaş uçakları kadar birbiri ardına bombalanmaya başladı.

Rus ve Suriye savaş uçakları İdlib kent merkezine 50 ile 100 kilometre mesafede olan ilçe, kasaba ve köylere yönelik saldırıda arasında çocukların da olduğu onlarca birey öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Hava saldırılarının sürdüğü İdlib ile güneyindeki Hama kırsalındaki onlarca köy halen Esad rejimi birlikleri kadar top, havan ve roketlerle alev altına alınıyor.

İdlib ’de muhalifler, kara harekatına karşı eli tetikte be

MUHALİFLER SAVUNMA HATLARI OLUŞTURDU

Diplomatik hareketlilik uluslar arası alanda devam ederken İdlib özelinde ise muhalifler her türlü harekata karşısında hazırlıklarını sürdürüyor. Son süreçte yaşananların arkasından sahada da uyarı çeken hareketlilik yaşanıyor. Muhalifler, İdlib ile Hama kırsalında rejim ve destekçilerinin mümkün kara harekatına karşı savunma hatları oluşturmaya başladı. Belirlenen 5 öbür noktada kurulan savunma hatlarına hendekler kazıldı, ağır silahların yerleştirildiği siperler oluşturularak önlemler alındı.  Oluşturulan savunma hatlarında İdlib ’e içten ilerlendikçe muhaliflerin önlemlerini artırdığı ve buradaki ayrıca ağır silah ayrıca de silahlı asker sayısını artırdığı öğrenildi.

Muhaliflerin son savunma hattına ise hızlı hareket etmek ve gereklilik duyulan bölgelere yardım sevk etmek için tüneller kazdığı bildirildi. Sahada yalnızca muhalifler değiş rejim güçlerinin de hareketliliği göze çarpıyor. Rejim güçlerinin de kontrolündeki bölgelerde üslendiği ve burada konuşlu birlikleri ile muhaliflerin bulunduğu alanları çoğu kez alev altına aldığı görüldü. Rejim güçleri ayrıca İdlib kırsalındaki yüksek kesimlerde de askerlerini çadırlarda konuşlandırarak buradan muhalifleri sık sık havan ve roketlerle gaye alıyor.

MUHALİFLERİN ELİ DIKKATLI, GÖZÜ REJİM ASKERLERİNDE

Tansiyonun düşmediği İdlib kırsalında konuşlu Milli Kurtuluş Cephesi ’ne alt karşı taraf gruplar, oluşturulan savunma hattında teyakkuz durumunda. İdlib kırsalında oluşturulan savunma hattında eli dikkatli nöbet tutan askerler, dürbünlerle de sıkça kimi noktalarda birkaç yüz metre mesafedeki rejim birliklerini gözetliyor. Siperlerde nöbet tutan muhalifler, mümkün kara harekatına izin vermeyeceklerini ve saldırıları engellemek için her türlü çatışmaya hazırlanmış olduklarını açıklama etti.

MUHALİFLER HAVA SALDIRISINA KARŞI MAĞARAYI SIĞINAK YAPTI

Rus ve Suriye savaş uçaklarının hedefinde olan muhalifler, bombardımandan korunmak için İdlib kırsalındaki birçok noktadaki dağların altını oyarak sığınaklar oluşturdu. Kimileri yüzlerce metreye uzayan ve içerisine odalar yapılan sığınaklarda muhalifler keza hava saldırılarından korunuyor hem de barınıyor. Hava saldırılarından korunmak için oluşturulan sığınaklarda planlamalar yapan muhalifler, karadan yapılacak saldırılara karşı da birkaç çıkış noktası yapıldığı görüldü. Muhaliflerin mağara sığınağına sadece kendileri değil araçlarıyla da girerek kamufle olabilmeleri dikkat çekti.

MUHALİFLERDEN REJİM BİRLİKLERİNE MİSİLLEME SALDIRISI

ÖTE TARAFTAN rejim güçlerinin hedefinde olan muhalifler, saldırılara zaman zaman ağır silahlarla karşılık veriyor. Muhalifler son olarak hava ve karadan saldıran rejimin Hama kırsalındaki Micenzerat, Şeyh Hadid ve Hammamiyed ve Sikelbiye bölgesinde konuşlu birliklerine füzeler ile karşılık verdiği öğrenildi.
Rejime ait savaş uçakları sabahleyin saatlerinde İdlib güneyindeki Cercenaz ve Hayi kasabalarındaki hedefleri savaş uçakları ile bombaladı.