İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Saraçhane’deki binasında düzenlenen Akıllı Geri Dönüşüm Konteynerlerinin tanıtımında konuşan Başkan Mevlüt Sakin, Türkiye’de birincil kere uygulanacak pet şişe ve metal içecek birleştirme konteynerinin geri dönüşüme katkı sağlayacağını söyledi.
“ÇALIŞMAMIZIN BEĞENİLMESİ BİZİ HEYECANLANDIRDI”
Konteynerlerin İstanbul’da belirli yerlere konulacağını belirten Uysal, “Ülkemizde ilk kez pet şişelerin toplanarak geri dönüşümünün kesin sağlanması gerekiyor. Bu makine, sıfır atık dediğimiz atıkların geri dönüşümü konusunda kayda değer bir katkı sunacak. Demin daha sadece sosyal medyadan duyurduğumuz bu çalışmamızın bu dek kabullenilmesi ve beğenilmesi bizi heyecanlandırdı.” diye konuştu.
HANGİ ŞİŞEYE KAÇ PARA VERİYOR
Sakin, Türkiye’de makinelerin geri dönüşüm kültürünün sağlanmasında katkı sunacağını dile getirerek, şöyle devam etti: “Alet pet şişe ve alüminyum metal kutular elde etmek üzere 2 grubu topluyor. Konteynerlarda 0,33, 0,5 v 1,5 litrelik pet şişeler ve 0,33 ile 0,5 litrelik metal içeçek kutuları toplanacak. Konteynerlara pet şişeyi atan her kişinin İstanbulkartı’na bir bedel ödenecek. 0,33 litrelik 10 gramlık pet şişelerde 2 kuruş, 0,5 litrelik 16 gramlık pet şişelerde 3 kuruş, 1 litrelik 32 gram pet şişeye 6 kuruş, 1,5 litrelik 45 gram pet şişeye 9 kuruş, tekrar 0,33 litrelik 12 gramlık metal içeçek kutusuna 7 kuruş, 0,5 litrelik alüminyum 16 gramlık metal kutuya 9 kuruş almak üzere para yüklenecek. Bu yüklenilen paralar İstanbulkart’larda kullanılabilecek. Makineden gönder karta para yüklenecek.”
“SİSTEM KİMİN NE DEK ATIK ATTIĞINI PEŞINE DÜŞÜP TAKIP EDECEK”
Akıllı Geri Mutasyon Konteyneri sistemi ile konteynerlere kimin ne kadar atık atacağının da peşine düşüp takip edileceğini anlatan Uysal, şöyle devam etti: “Konteyner, birinin ayda kaç tane, haftada kaç tane, toplamda kaç tane atık attığını peşine düşüp takip edebiliyor. hemen pilot kullanım aşaması fakat atık atanlara bizim, Büyükşehir Belediye hizmetlerinden öncelikli istifade edecek şekilde çalışmalarımız olacak. Misal olarak; 50 pet şişe atan, 100 pet şişe atan kişilere büyük kasaba tiyatrolarımızdan ücretsiz bilet alma, sosyal tesislerimizden indirimli yemek yiyebilmek gibi Büyükşehir Belediyemizin öbür hizmetlerinden de bu konuda öncelikli olarak kesik olarak istifade etme imkanı sunulacak.”
1 AY İÇERİSİNDE 100 MAKINE HAZIR OLACAK
Sakin, makinelerin sadece anlamsız pet şişi ve metal içeçek kutusunu kabul ettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Atığı ezip depoluyor ve o depolar bizim geri dönüşüm birleştirme ekibimiz tarafından toplanarak geri dönüşüm malzemesi olarak ilgili birime ulaştırılıyor. Bu akıllı konteyner makinelerini tamamıyla dizayn eden, şekillendiren, yazılımı yapan bizim belediye iştirakımız olan İSBAK. Tüm cihaz, konteyner yerli ve ulusal. Bugün itibariyle 10 makinemiz hazırlanmış. 1 ay içerisinde 100 makinemizi hazırlamış olacağız. Konteynerlar misal ve pilot proje alanları olarak bu kültürü yaygınlaştırma ve ülkemizde bu kültürü ayrıntılarıyla benimsetme adına ilk önce pilot olarak sececeğimiz okullara ve yeniden yoğun geçişlerin olduğu metro istasyonlarına koyacağız.”
“MAKINE GERİ MUTASYON KÜLTÜRÜNE HİZMET EDECEK”
Uysal, birincil öncelikle zaman zaman eksikleri olabileceğini lakin herkesin buna sahip çıkacağına ifade etti.
Yeni uygulamaya sahip çıkılırsa çöplerin geri dönüşümün sağlanması namına kayda değer bir uzaklık alınacağını belirten Uysal, şunları kaydetti: “Sıfır atık projesine ülke olarak insanlık olarak çok ihtiyacımız var. Bu makine önümüzdeki yıllarda ülkemizde tekrar geri mutasyon toplama adına hizmet edeceğini düşünüyorum. giderken sosyal medya üzerinden desteğini esirgemeyen bununla birlikte sıfır atık projesine hamilik yapan sayın Cumhurbaşkanımızın eşine canı gönülden teşekkürlerimi sunuyorum.”
Konuşmaların ardındaki Sakin, İstanbul Bilişim ve Akıllı Şehir Halkı Teknolojileri AŞ (İSBAK) Genel Müdürü Muhammed Alyürük ile beraber makinenin kullanılışını basın mensuplarına gösterdi.