Domuztepe’de 8 bin takvim jilet bıçağı ve kirmen bulundu

Domuztepe'de 8 bin takvim jilet bıçağı ve kirmen bulundu
Domuztepe'de 8 bin takvim jilet bıçağı ve kirmen bulundu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pazarcık ilçesine emrindeki Kelibişler Mahallesi yakınlarındaki höyükte, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kazıbilim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin göre 2013’te Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü koordinesinde başlatılan, 2015’ten bu yandan da Bakanlar Kurulu kararıyla yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor.  Halil Tekin başkanlığındaki çalışmalara, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra üniversite öğrencileri de katılıyor.

8 BİN YILLIK TIRAŞ BIÇAĞI

Halil Tekin, “Bu ve güya aletler şiddetle mümkün jilet bıçağı olarak kullanılmış. Yani 8 bin yıllık bir tıraş bıçağı. Şüphesiz günümüzün jilet bıçağı kadar konforlu değildir fakat o dönemin insanlarının süre içerisinde beceri kazandığını düşünecek olursak gerçi istenmeyen tüylerin alınmasında, tıraş olmasında bu ve yarı aletlerin kullanıldığını düşünüyoruz. Elimizdeki kanıtlar bunu gösteriyor.” dedi

“İP ÜRETİMİNDE KULLANILMIŞ”

Halil Tekin, kazılarda kadınların yün eğirmekte kullandığı kirmen de bulunduğunu açıklama ederek, arkeolojide “ağırşak” olarak tanımladıkları bu nesnelerin bazen taştan, ara sıra pişmiş topraktan veya kilden yapıldığını söyledi. O döneme ait kadın kafatası bulamadıklarını, bulmaları halinde olasılıkla kadınların üstteki ve daha alçak çenelerindeki dişlerinde eskime izi olacağını dile getiren Tekin, “Çünkü Anadolu kadını yün eğirirken dişini üçüncü bir el olarak kullanır ve bir yıpranma meydana kazanç. Bu da dişin çok yoğun bir şekilde ip üretiminde kullanıldığını ve kadınların bu işte ustalaştığını gösterir.” diye konuştu.

Domuztepe'de 8 bin yıllık tıraş bıçağı ve kirmen bulundu