Hobi Olarak Başladı, Üretime Geçti! Yaptıklarını Görenler Hayran Kalıyor

Hobi Olarak Başladı, Üretime Geçti! Yaptıklarını Görenler Hayran Kalıyor
Hobi Olarak Başladı, Üretime Geçti! Yaptıklarını Görenler Hayran Kalıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antalya’nın Akseki ilçesinde yaşamış 31 yaşındaki Murat Durak’ın ardıç, sedir ve çam ağaçlarından dekoratif sehpa, oturak, masa gibi ev eşyaları yapıyor. Durak, yıllar önce babasının restoranda doğal ortama uyması için masa, sandalye ve sehpa yaptığını söyledi. Babasının restoranın doğal ortamına uygun olarak yaptığı dekoratif ürünlerin gelen müşteriler kadar beğeni topladığını dile getiren Durak, “Babam bunu kendine hobi edindi. Ben de babamdan bu mesleği öğrenerek, geliştirdim, ürün çeşidini artırdım” dedi.

“ARDIÇ AĞACI KULLANIYORUM”

Bilhassa sehpalarda ardıç seçim ettiğini vurgulayan Durak, “Sehpaları yalnızca ardıç ağaçlarından yapıyorum. Ardıç ağacı kıymetli bir ağaç. Çatlamaya karşısında dayanıklı. Ayrıca kokusu ve yüzeyinin dokusu da çok hoş. Bu da ağaca sağlamlığının yanı sıra fazla daha artı değer katıyor. Kuru ardıç ağaçlarını orman işletme müdürlüğü ve kereste ticareti yapanlardan satın alıyorum. Bu ürünleri gerçekleştirmek için en değerli ağaçları kullanıyoruz. Bilhassa kokusunu kaybetmeyen ağaçları kullanıyorum. Ardıç ağacı nadide bir ağaçtır. Çatlamaya karşısında dayanıklıdır. Kokusu uzun yıllar üzerinden gitmez. Bu ağaçlardan masa sandalye, sehpa, harita gibi bir çok mahsul yapıyorum” ifadelerine yer verdi.

“DEKORLARINI KENDİM BELİRLİYORUM”

Durak, “Ürünlerin çeşitlerini hiçbir yerden esinlenmeden kopya almadan yapıyorum. Tamamı kendi tasarımımdır. Ağacın kendi şekline ve boyutlarına kadar yapıyorum. Metal bacak kullanmıyorum. Ağaç köklerinden ya da ağaç dallarından ayaklarını uydurmaya çalışıyorum. Özellikle sehpalarda ayakların işçiliği daha baskı oluyor. Bazen 2-3 gün sürüyor. En kuvvet yapımı olan mahsul ise sandalyedir. İstanbul’da doğal ahşap ürünler yapan bir mağaza da benim yaptıklarıma benzer ürünlerin fazla da önemli rakamlara satıldığını görür görmez ben de hobimi üretime dönüştürdüm” diye konuştu.

“YAPIM AŞAMASI”

Yaptığı boy irtifa sehpa, masa, sandalye, oturak, Türkiye haritası, ayna gibi süsleyici konut eşyalarını hem yol üstündeki atölyesinde hem de internet üzerinden satışa sunan Durak, ürünlerinde genelde ardıç ağacı kullandığını belirtti. Satın aldığı kuru ardıç, sedir ve çam ağaçlarını itinayla dilim dilim doğrayan Durak, kütükten sehpa, masa, sandalye üretimini şöyle anlattı:

“Kütükleri ağaç motoruyla dilimler halinde kesiyorum. sonra planya ile ayarlama işlemi yapıyorum. 5 kat zımpara işlemi ardından gölgede tamamen kurumasını bekliyorum. sonra bunların üzerine ağacın kendi doğal özlerinden üretilmiş 4 kat yağ sürüyorum. Bu şekilde de 10 gün dek bekliyor. sonra yapacağım eşyaya tarafından işliyorum. Sehpaya bu ağaç köklerinden but yapıyorum. Demir kullanmıyorum. Sehpaların altını ağaç köklerinden özenle seçiyorum. Farklı Alanlara Yönlendirilmiş şekillerdeki ağaçların köklerinden dekorlu ayaklar çıkıyor. Bu iş iki günümü alıyor. Neticede baskı ama fazla neşeli bir meslek, severek yapıyorum. Bu da ticaretin yanı sıra bir değişiklik hobi de bununla beraber. Ne zaman akşam oluyor onu bile bilemiyorum” dedi.

“PAZARLAMA SORUNUM DEĞIL”

Yaptığı ahşap ürünlerin pazarlama sorunu olmadığını bildiren Durak, “Bu ürünlerin satışı için bizim bir mağazamız yok. Atölyemizden satış yapıyorum. Atölyemiz Antalya-Konya karayolu üstünde olduğu için uğrayan fazla oluyor. Bilhassa onlara satış yapıyoruz. Herkes eşine dostuna nasihat ediyor. Hem atölyemizin asıl yol üzerinde bulunduğundan her yöreden millet geçerken uğrayıp beğendikleri ürünleri alıyorlar. Ürünlerim ayrı ayrı fiyatlara müşteri buluyor ayrıca internet üzerinden de satışım oluyor. Bunları haberdar olan alıyor. Bazen taşıma yapıp kargo ile gönderiyoruz” diye konuştu.

Durak, ardıç, sedir ve çam ağaçlarının kendilerine has doğal desenleri ve lifli yapısıyla mekanlarında doğallığı yaşamak isteyenler için güzel alternatifler sunduğunu sözlerine ekledi.