Havuz hastalıkları nelerdir? Havuz hastalıklarından korunmak olası mü? Havuz hastalıkları tedavisi neler?

Havuz hastalıkları nelerdir? Havuz hastalıklarından korunmak olası mü? Havuz hastalıkları tedavisi neler?
Havuz hastalıkları nelerdir? Havuz hastalıklarından korunmak olası mü? Havuz hastalıkları tedavisi neler?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazın serinlemek için girilen havuzlar, alınan önlemlere karşın bulaşıcı rahatsızlık ve enfeksiyon açısından riskler taşıyor. Havuz enfeksiyonlarının birçok süre güneş çarpması ya da beslenmeye alt ishal ve halsizlik şikayetiyle karıştırıldığına dikkat çeken uzmanlar, havuz suyunun yutulmamasını ve mutlaka bone kullanılmasını öneriyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Yakup Hakan Başaran, yaz aylarında serinlemek için girilen havuzlarda alınan önlemlere karşın böylece çok hastalık riski olduğunu söyledi.

BULAŞICI HASTALIKLAR İÇİN UYGUN ORTAM SAĞLIYOR

“Günümüzde hijyenik koşulların bir hayli düzelmesine, farkındalığın artmış olmasına rağmen belki de yalnızca gözle gördüğümüz; bulanıklık ve yosunlanma gibi kriterlere odaklanıyoruz” diyen Uzm. Dr. Yakup Hakan Başaran, “Çoğu hijyenik havuz insanlar sağlığı laboratuvarları tarafından belli başlı mikroorganizmaların varlığı, pH ve klor seviyeleri açısından denetleniyor. Ancak hastalık riski daima var. Güneş çarpmaları, yanıklar, boğulma riski bir yanlamasına, kişiden kişiye ve çevreden kişiye bulaşıcı hastalıkların yayılımı için en uygun aracılardan birisi de kontamine sular” uyarısında bulundu.

GÜNEŞ ÇARPMASINA BAĞLANAN ŞİKAYETLER HAVUZ KAYNAKLI OLABİLİR

Havuz enfeksiyonlarının çoğunlukla güneş çarpması şikâyetiyle karıştırıldığını bildiren Uzm. Dr. Yakup Hakan Başaran, “Havuza girdiğimiz günün akşamı veya ertesi günü, güneş çarpması olarak geçiştirdiğimiz, yediğimiz besinlere bağladığımız ishal ve halsizlik şikâyetlerimizi çoğumuz geçiştirmişizdir. Ama ABD ’de yapılan bir araştırma ne dek düzenli denetleme edilirse edilsin, klorlamaya rağmen cryptosporidium parvum parazitinin ortamda varlığını sürdürebildiğini gösteriyor. Bu mikroorganizma ile oluşan ishallerin ise yüzme havuzu kullanımı sonrası en sık görülen enterit türü olduğu açıklanıyor. Klinik olarak sulu dışkılama, karın ağrısı, halsizlik, adale ağrıları, ateş, iştahsızlık ve kusma belirtileri ile seyrediyor” diye konuştu.

HAVUZ SUYUNUN YUTULMASI, CIDDI HASTALIKLARA NIÇIN OLUYOR

Tek risk bu olmadığına dikkat çeken Uzm. Dr. Yakup Hakan Başaran, “Havuz suyunun yutulması ile oluşabilecek diğer hastalıklar da mevcut. Mesela fazla düşük miktarda, 100 tane bakterinin bile yutulması sonrası ortaya çıkabilecek kanlı ishal etkeni şigella, bir diğer ünlü bakteri olan koli basili ve kontamine sularla bulaşan Kara Sarılık A virüsü diğer önde gelen ajanlardır” uyarısında bulundu.

BONE KULLANILMASI, BİTLENMELERE YOL AÇABİLİR

Uzm. Dr. Yakup Hakan Başaran, sözlerini şöyle tamamladı: “Yalnızca bakteriler de değil. Özellikle uzun saçlı insanların, bone kullanmadan ya da saçlarını toplamadan yüzmelerinin, yeni moda olan doğal havuzlarda bulunabilecek “sirke”leri nasıl saçlarına toplayabileceği ve bitlenebileceği araştırmalara konu olmuş.

DOKTORUNUZA, HAVUZA GİRDİĞİNİZİ MUTLAKA SÖYLEYİN

Karşılıklı nemli zeminin önemli bir millet sağlığı problemi olabilecek mantar enfeksiyonlarını gösteri ettiğini saymıyorum bile. Her mevsimin kendine kadar hastalıkları var. Herhangi bir hastalıkta; özellikle yaz ishalleri, alerjiler, cilt mantarı gibi şikâyetlerle doktora gittiğimizde, içten teşhis için manâlı bir bilgi olan yüzme havuzu kullanımı bilgisini hekimimize mutlaka vermemiz gerekir.”