Hatalı pabuç yürüyüş ve eklem hareketlerini bozuyor

Yanlış ayakkabı yürüyüş ve eklem hareketlerini bozuyor
Yanlış ayakkabı yürüyüş ve eklem hareketlerini bozuyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İdeal ayakkabının ayağı destekleyici ve koruyucu olması gerektiğini dile getiren uzmanlar, uygunsuz ayakkabı ile uzun sure çalışmanın bel omurlarını strese maruz bıraktığını, eğilerek meslek yapmayı imkansız ülkü getirdiğini vurguluyor.

AŞIRI HAREKETLERE MÜSADE VERİLMEMELİ

Yerinde kundura ya da terliklerde benzeri katı-esnek materyalden üretilmiş taban desteği gerekirken, ayakkabı tabanının çok esnememesi gerektiği de söyleniyor. Uzmanlar, “Ayağın fizyolojik hareketlerine izin verirken, fazla hareketlere müsade vermemelidir. Tipik yaz sandaletleri bahsedilen destekten yoksundur. Fazla esnek ve incedir, ayağın stabilitesini sağlayamaz ve sorunlara yol açar. Uygun ayakkabıda ayağın üç kavsi de desteklenmiş olmalıdır. Ayakta iç, dış ve önde üç adet kavis vardır. Içten pabuç ölçüsü ayakta alçı kalıpla veya fonksiyonel tarama ile yapılabilir. Pabuç ayağın alışılagelmiş hareketlerine müsade verirken, fazla hareketlere müsade vermemelidir. Yerinde ayakkabı ayağın fizyolojik hareketlerini sağlarken, genel vücut dengesini de korur” bilgilerini paylaşıyor.

Yanlış ayakkabı yürüyüş ve eklem hareketlerini bozuyor

KAUÇUK TERLİKLER ÇOK DAHA ZARARLI

Zararlı kundura ve terliklerin içinde en zararlısının kauçuk terlikler olduğunu aktaran ve ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlatan uzmanlar, ”Bunlar düzdür ve but desteğinden yoksundurlar. Bahar ve yaz aylarında topuk ağrılarının artması sürpriz değildir. Bu şart aşırı kilosu olanlar ve sedanter yaşam suren hastalarda daha da kötüleşmektedir. Hastalar but, kalça ve bel ağrılarından yakınır. İdeal ayakkabıda yukarıda bahsedilen üçayak arkının da desteklenmiş olması gerekir. Aşırı esnek olmamalıdır. Ayağın çıkıntılı kısımları yerinde yastıkçıklarla desteklenmiş olmalıdır. Araştırmalar bel ağrılarının tedavisinde de uygun ortopedik kundura seçilmesinin önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir.

Yanlış ayakkabı yürüyüş ve eklem hareketlerini bozuyor

UZUN BAĞCIKLAR SEÇİLEBİLİR

Mümkünse bağcık bölümü uzun olmalıdır ve üçgenin taban olmayan kenarı bileğini de rahat ettirmelidir. Ayakkabının burun kısmı geniş olmalı, parmak hareketlerine izin vermelidir. Bacak baş parmakla, ayakkabını parmak ucu bölümü arasında ortalama 0.5 – 1 santimetre mesafe olmalıdır. Yüksek topuklu olmamalıdır. her zaman her iki but aynı ölçüde olmayabilir. Büyük olan ayağa tarafından kundura seçilmelidir. Her iki ayakkabı da denenmelidir. Spor ayakkabılarında yerinde ayarlama için uzun bağcıklılar seçilebilir. Sorunlu ayaklarda ayakkabı almadan önce ortopedi uzmanın tavsiyelerini olmak da avantaj vardır. Böyle durumlarda özel üretim ayakkabılar gerekir” diyor.

Yanlış ayakkabı yürüyüş ve eklem hareketlerini bozuyor