Harput’ta 2 bin 700 yıllık mühür bulundu

Harput'ta 2 bin 700 yıllık mühür bulundu
Harput'ta 2 bin 700 yıllık mühür bulundu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mühür ile beraber Urartuların da kalede yaşadığı kesin olarak kanıtlanırken, kayda değer yetkililerin de yer aldığı kesinleşmiş oldu.

Tarihi kaynaklara göre MÖ 8. yüzyılda Urartu Krallığı göre kurulan ve tarihe ışık tutuna Harput Kalesi ’nde, kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Belediye ile Fırat Üniversitesi işbirliğinde kesintisiz devam ediyor.

VARLIĞI KANITLANDI

FÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Aytaç ’ın başkanlığını yaptığı kazı çalışmalarında 45 şahsiyet ekip devir alıyor.

Bu sene 800 metrekarelik alanda başlayan kazı çalışmalarında MÖ 7. yüzyıla ait 2 bin 700 yıllık silindir mühür bulundu. Üzerinde mitolojik kanatlı bir hayvan bulunan mühür ile Urartuların Harput Kalesi ’ndeki varlığı kesin olarak kanıtlandı.

“MÜHÜRLER DEVLET ADAMLARI ADINA BASILIR”

Anadolu ’da mühürlerin MÖ 6 binlere kadar uzandığını bildiren Prof. Dr. İsmail Aytaç, “Bildiğimiz Anadolu ’daki en eski örneği Konya Çatalhöyük ’te meydana çıkan baskı mühürdür. Bu mühürler kişi ya da devlet namına basılır ve kime ait olduğunu açıklama eder. Özel mal anlayışının ve yetkinin bir sembolüdür. Harput ’taki kalede bulduğumuz bu mührü, Urartu dönemine tarihliyoruz. MÖ 7. Yüzyıla ait, bir yönü zorlama ve ast tarafı silindir mühürdür. Mitolojik kanatlı bir hayvan var. Bunu biz cet da benzettik” diye konuştu.

Harput'ta 2 bin 700 yıllık mühür bulundu