Halkbank’tan Hatalı Kurla Döviz Alım-Satımına Karşın Tanımlama: Zorunlu Tedbirler Alındı

Halkbank'tan Hatalı Kurla Döviz Alım-Satımına Karşın Tanımlama: Zorunlu Tedbirler Alındı
Halkbank'tan Hatalı Kurla Döviz Alım-Satımına Karşın Tanımlama: Zorunlu Tedbirler Alındı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Halkbank, 31 Ağustos’ta hatalı kurlarla döviz alım satım işlemlerine ilişkin, “Bankamız, hatanın yeniden etmemesi için zorunlu hukuki ve teknik tedbirleri almış olup, yanlış data sağlayıcı kuruluş hakkında her türlü yasal haklarını gizli tutmaktadır.” açıklamasında bulundu.

HALKBANK, KAP’A AÇIKLAMA YAPTI

Halkbank kadar Kamuyu Yakma Platformu’nda (KAP) yapılan açıklamada, bankanın dijital kanallarında gerek bilgilendirme amaçlı, gerekse döviz alım satım işlemlerinde kullanılmak üzere yayınlanan kurların sisteme aktarılmasında kullanılan dış data kaynağında meydana gelen sistemsel ve operasyonel kusur sebebiyle, 31 Ağustos akşamı piyasa kapanışı sonrasında, kısa bir zaman için bankanın döviz kurlarının olması gerekenden daha düşük seviyelerden yayınlanmaya başladığı hatırlatıldı.

“DÖVİZ BILGIN SATIM İŞLEMİ GEÇİCİ OLARAK KAPATILDI”

Açıklamada, “Yapılan birincil incelemede, sorunun bankamıza veri sağlayan dış veri kaynağından otomatik olarak alınan kura verilerin hatalı olmasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Bazı müşterilerimiz, dijital kanallardan yaptıkları döviz alım satımlarını kısa bir süre ile bu yanlış kurlar üzerinden gerçekleştirmiştir. Sorunun tespiti üstüne, döviz alım satım işlemleri geçici olarak kapatılmış, kısa sürede alınan tedbirlerle sistemde doğru kurların uygulanması sağlanmıştır.” ifadelerine yer verildi.

“Piyasa koşullarının ayrıntılarıyla dışında, teknik bir hatadan kaynaklandığı görülen bu işlemler nedeniyle banka dışına herhangi bir döviz ya da lira kaynak çıkışı olmamıştır.” denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

4,6 MİLYON DOLAR CİVARINDA IŞLEM GERÇEKLEŞTİ

“Toplam bin 256 müşterimizin 3,3 milyon dolar, 124 müşterimizin 539 bin avro, 383 müşterimizin ise diğer döviz cinslerinde 689 bin dolar benzeyen tutarda döviz alım satım işlemi gerçekleştirdiği anlaşılmıştır. Bu işlemlerin dolar cinsinden toplam büyüklüğü 4,6 milyon dolar civarındadır. Yapılan detaylı incelemeler sonrasında, hatalı kurlardan yapılan işlemler iptal edilmiştir. Gerçekleştirilen ayarlama çalışmaları sonucunda bankamızın veya müşterilerimizin finansal anlamda mağduriyeti oluşmamıştır.

“GERÇEKLE BAĞDAŞMAYAN HABER VE YORUMLARA ITIBAR ETMEYİN”

Bankamız, hatanın baştan etmemesi için gerekli hukuki ve teknik tedbirleri almış olup, hatalı veri sağlayıcı kuruluş hakkında her türlü hukuki haklarını gizli tutmaktadır. Hem konunun yetkili kurumlar kadar incelenmesi amacıyla zorunlu girişimler başlatılmıştır. Hem, bazı yazılı ve görsel medya kuruluşları ile sosyal ağ hesaplarında, bankamızın güven ve itibarını sarsıcı, kamuoyunu ve yatırımcıları aldatıcı nitelikte haber ve yorumların yapıldığı da görülmektedir. Gerçekle bağdaşmayan bu haber ve yorumlara itibar edilmemesini kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunarız.”