Gömü ve Maliye Bakanı Patent Albayrak, TBMM bütçe görüşmelerinde konuştu. 2019 yılı bütçesini Genel Kurul’a sunan Bakan Albayrak, ABD Merkez Bankası’nın sıkılaşmaya gitmesiyle gelişmekte olan ülkelere ana para akımlarının azalacağına uyarı çekti. Bakan Albayrak millet borçları hakkında, “Millet borç yükümüz tarihin minimum seviyelerindedir.” dedi.
Bakan Albayrak’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
“2017’DE DINÇ BİR YÜKSELME PERFORMANSI ELDE ETTİK”
2017 yılından küresel iktisat yapım yatırım ve internasyonal ticarette kuvvetli bir performans gerçekleştirmiştir. Ekonomiyi canlandırmaya rağmen parasal tedbirlerle 2017’de güçlü bir artiş performansı elde ettik.
Türkiye 2018’de de güçlü gelişme seyrin sürdürmüştür.
“DENGELENME POLİTİKASI SÜRDÜRÜLECEK”
Mali istikrarı cesaretlendirmek amacıyla mecburi tedbirler alındı. Sıkı para ve maliye politikasıyla ekonomide dengelenme politikası sürdürülecek. Dengelenme süreci enflasyon göstergelerinde de tesirini gösterdi. Son dönemde düşen petrol tutarları petrol ihracatçılarını negatif etkileyecektir. Gelişmiş ülkelerde hesaplı büyümenin hız kesmesi beklenmektedir.
“YEP’TEKİ 2018 HEDEFİMİZİ YAKALAYACAĞIZ”
Senenin 3. çeyreğinde iç talep ivme yitirdi. Kasım ayından sonradan Aralık ayında da devam edecek KDV indirimlerinin ve enerji fiyatlarında zam yapılmayacağı etkisiyle enflasyonla mücadelede dinç bir yapı yakalayacağımıza inanıyoruz. YEP’teki 2018 hedefimizi yakalayacağımızı öngörüyoruz.
“YIL SONUNDA 170 MİLYAR DOLAR HEDEFİNİ YAKALAYACAĞIZ”
Ekonomideki dengelenme pozitif seyretmekte. 2017 senesinde 157 milyar dolara yükselen ihracatımız, bu artışı sürdürerek kasım ayında en yüksek değere ulaşmıştır ve yıl sonunda 170 milyar dolar hedefini elde edecektir.
“TURİZM GELİRLERİNDE MANÂLI ARTIŞLAR YAŞANDI”
Turizmde yaşanmış olan toparlamnma cari açığın düşmesinde etkili olmuştur. Aryan gezgin sayısına doğal olarak olarak gezim gelirlerimizde mühim artışlar yaşanmıştır. Senelik bazda 38,9 milyon kişiyle üstün dereceli seviyeye ulaşmıştır. 2018 yılı mayıs ayı itibari ile cari dengelenmede muhteşem bir iyileşme görüyoruz. Ekim ve kasım aylarında da cari fazla vereceğimizi göreceğiz.
“HALK BORÇ YÜKÜ TARİHİN MINIMUM SEVİYESİNDE”
Millet maliyesinde 2002 yılından bu taraftan yaptığımız reformlar doğru bütçe açıklarını ve borç stoklarını fazlaca düşük seviyelere indirdik. Kamu borç yükümüzde tarihin minimum seviyelerindedir. 2002 senesinde yüzde 72,1 olan halk borç stoğunun ulusal gelire oranı 2017 senesinde yüzde 28,3 olmuştur. 2018 senesinde bütçe açığının 72,1 milyar TL, 2019’da bütçe açığının 80,6 milyar TL olmasını bekliyoruz.
“TASARRUFLAR UYGULAMAYA KONULACAK”
Yeni iktisat programında finansal disiplin iktisat politikasının esas çipası olarak ilk olarak tasarruflar almak suretiyle uygulamaya konulacak. Yapısal tedbirlere merkezi yönetim bütçe açığının gayri safi yurt dışı hasılaya oranını program her tarafında yüzde 2’nin altında tutacağız. Bu çerçevede 2017 senesinde yüzde 1,5 olarak gerçekleşen merkezi yönetim bütçe açığının gayri safi yurt içi hasılaya oranını 2018 senesinde 1,9 ve 2019 senesinde ise yüzde 1,8 olarak öngörüyoruz. Buna alt olarak, 2017’de yüzde 1,8 olan genel devlet açığının 2018 senesinde yüzde 2,4 ve 2019 senesinde yüzde 1,6 olmasını hedefledik.
“DESTEKLERİMİZİ ARTIRARAK SÜRDÜRDÜK”
Enflasyon farkı (emekli ve işgören zamları) dahil zamlarla emeklilere verilen bayram ikramiyeleriyle yüzde 36,5 oranında çoğalma yaşamıştır. 2019 yılı bütçesinin en manâli özelliklerinden biri tutum bütçesidir. Tasarruflar yardımıyla kamu kaynaklarının verimsizliğinin önüne geçilirken, işçimizin memurumuzun haklarını koruduk. Yaşlılara, ufaklıklara, bayanlara desteklerimizi artırarak sürdürdük.
“YENİ ARAÇ ALIMINDA 10 BİN TL’YE KADAR ÖTV İNDİRİMİ SAĞLADIK”
2018 senesinde birincil kere istihdam edilecek her genç çalışan için 883 TL kesinti ve prim desteği, 1603 TL ücret desteği edinmek suretiyle toplam 2486 TL tutarı devletimiz kadar karşılanmaktadır. Kuvvet günlerinde de devlet olarak yanına almak için vergisini tertipli olarak ödeyen mükelleflerimize hesaplanan gelir ve kurumlar vergisinin yüzde 5’i oranında indirimler getirdik. Ücret borçlarını 60 avuç içi değin ödeme imkanı getirdik. Net en düşük ücretin kesinti tarifesi sebebiyle dönem başlangıcında belirlenen miktarın altına düşmesini kalıcı olarak önledik. Kreşlere ödenen tutarın alık olarak minimum ücretin yarısına değin olan kısmını kazanç vergisinden muaf tuttuk. Yeni vasıta alımında 10 bin TL’ye değin ÖTV indirimi sağladık. Tescil dışı ekonomiyle etkili mücadeleye devam ediyoruz.
“ELEKTRONİK ORTAM İLE 300 MİLYON TASARRUF SAĞLADIK”
Elektronik uygulamaları da yaygınlaştırmaya devam ediyoruz. Ücret beyannemelerinin verilmesi, tahsilat işleri, defter ve belgeler dahil elde etmek suretiyle vergi kanunlarımızın mükelleflere getirmiş olduğu yükümlülüklerin azca daha tamamı bundan bu şekilde elektronik uygulamalara vasıtasıyla gerçekleştirilmesini sağladık. Bunun yanı sıra yönetimsel işlemleri elektronik ortama taşıdık. 30 milyon tane bildiri belgesini elektronik ortamda demeç ettik, 300 milyon tutum sağladık. Küçük ölçekli mükelleflerimizin vergiye uyum maliyetlerini azaltıyoruz.
“İNTERAKTİF VERGI DAİRESİNİN KAPSAMINI GENİŞLETİYORUZ”
Belirtilmiş şartları karşılayan mükelleflerimizin yeminli mali müşavirlerce hazır KDV iadesi onay raporuyla talep ettikleri KDV iade tutarların yüzde 50’si yapılacak ilk kontrole bakılırsa 10 emek harcama günü içinde güvence alınmaksızın iade edilmesini kalan tutarın da sonradan yapılacak kontroller çerçevesinde iade edilen bir sistemi önümüzdeki yıl itibari ile başlatıyoruz. Yükümlü hizmetleri merkezini her yerde yapılandırıyoruz. İnteraktif kesinti dairesinin kapsamını geliştiriyoruz. Bir fazla işlemi ücret dairesine gitmeden elektronik ortamda yapılmasını sağlıyoruz.Dünya bankasının hazırladığı rapora bakılırsa meslek yapma kolaylığına kadar Türkiye 2018 ülke aralarında 190 ülke içinde 17 basamak yükselerek 60’ıncı basamaktan 43, sıraya terfi etmiştir