Gökyüzünde meteor yağmuru şenliği

Gökyüzünde meteor yağmuru şenliği
Gökyüzünde meteor yağmuru şenliği
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜBİTAK Milli Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Sacit Özdemir, “Yeryüzünde saatte 60’a yakın meteor yanması izlenebilecek. Göktaşlarını daha iyi görebilmek için ışık kirliliğinin olmadığı karanlık bölgelerde olmak gerekiyor.” dedi.

Özdemir, Perseid meteor yağmurlarının oluşma nedeninin güneş sisteminde başı abes dolaşan minik parçaların yeryüzü atmosferine girip yanmasıyla meydana geldiğini söyledi.

“MEK İÇİN GECE YARISINI BEKLEYİN”

Oluşan yanmanın da Perseid meteor yağmuru olarak adlandırıldığını aktaran Özdemir, sene içerisinde devirli olarak bazı zamanlarda bu göktaşı yağmurlarının oluştuğunu belirtti.

Özdemir, meteor yağmurunun 12-13 Ağustos’ta çıplak gözle izlenme şansının yüksek olduğunu belirterek, “12-13 Ağustos’ta dünya bu akıntının içerisine girecek ve dünya atmosferiyle etkileşen bu ufak parçacıkların bıraktığı yanma izleri gece daha iyi görebilecek. Gökyüzü meraklıları gece yarısını beklerse daha fazla meteor akıntısını izleme fırsatı bulabilecekler.” dedi.

“Perseid’i göz ile takip etmek çok daha basit ve zevklidir.” diyen Özdemir, göktaşı akıntılarını kollamak için özel bir alete gereklilik olmadığına dikkati çekti.

Göktaşlarının mikron düzeyinde çok minik olduğuna dikkat çekici eden Prof. Dr. Özdemir, atmosfere süratli girdikleri için görseli hoş bir parlaklık ortaya çıktığını kaydetti.

“YERE DÜŞME İHTİMALİ YOK”

Özdemir, güneş sisteminin ilk oluşum yıllarında var olan büyük göktaşlarının günümüzde söz konusu olmadığını vurgulayarak şöyle devam etti:

“Acilen günümüzde böyle büyük göktaşları olmadığı için bunların yeryüzüne varmak imkanı bulunmuyor. O yüzden kimsenin ‘başıma göktaşı düşecek’ korkusuna kapılmasına gerek değil. Çünkü bunlar son derece ufak meteor parçacıkları ve yere düşme ihtimali değil. Bunlar atmosferde yanıp gaz fazına geçiyorlar.

Ara Sıra uzayda başı boş göktaşı ortaya çıkıyor ve dünya atmosferine girdiklerinde yeryüzüne ulaşabiliyor. Bu taşların bilimsel bir değeri var, bundan dolayı yere ulaşan bu minik parçacıkları bilim insanları satın alıyorlar ve inceliyorlar. Yoksa bu parçaların kuyumcuda alınıp satılacak türden bir değeri ya da mücevherat değeri bulunmuyor. Perseid akıntısında böyle bir durum beklenmiyor. Yeryüzünde saatte 60’a yakın göktaşı yanması izlenebilecek. Göktaşlarını daha iyi görebilmek için ışık kirliliğinin olmadığı karanlık bölgelerde edinmek gerekiyor.”

Özdemir, yılda periyodik olarak 10-12 civarında göktaşı yanmasının meydana geldiğini, bunların en görkemli olanın ise Perseid olduğunu sözlerine ekledi.