Gidiş dönüş uçak biletinde iptal riskleri

Gidiş dönüş uçak biletinde iptal riskleri
Gidiş dönüş uçak biletinde iptal riskleri
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Selen KALDIRIM/ email protected

Bugünün en katı hava yolu kurallarından biri, karşılıklı rezervasyon ile aldığınız gidiş-dönüş uçak biletinin gidiş ayağını iptal ederseniz, havayolu şirketinin bu biletin güzergâhında kalan dönüş biletini de iptal edeceği acı gerçeği.

GİDİŞ BİLETİNİ İPTAL EDERSEN, DÖNÜŞÜN DE İPTAL

Diyelim oysa, büyük kasaba merkezinden diğer bir şehre gidiş-dönüş biletiniz var. Uçak biletinizi gidiş dönüş olarak art arda olarak(benzer) aldınız, ödediniz. Bu şehirler ister iç hatlarda, ister dış hatlarda olsun;. Beklenmeyen bir durum oldu; örneğin imtihan ertelendi bir gün daha kalacaksın, arkadaşın ‘ ’Seni sırası gelmişken ben götürürüm ’ ’ dedi, onunla gittin. Gideceğiniz yere daha erken veya ayrı bir güzergâh üzerinden gelmek zorunda kaldın. Yani birincil uçuşu atladın ve eve dönebilmek için hala biletini geri dönüş kısmını kullanabileceğini düşünüyorsun değil mi? Düşünme; O bilet de tost oldu…

Gidiş dönüş uçak biletinde iptal riskleri

NASIL YANİ…

Şöyle ki; Havayolu şirketlerinin uçak bileti ücretlendirme kuralları gereği online olarak ‘aynı zamanda, benzer sepete eklediğiniz’ gidiş ve dönüş biletleri, ayrı ayrı alınmasındansa daha karlı ve kampanyalı fiyatlarla satılıyor. Lakin bu biletlerin bilmeniz gereken fazla kayda değer bir kuralı var: Dönüş biletinin iptali!

Sahiden bilmen gereken koşul kolay ve net: A’dan B’ye gitmek için aldığın uçak biletini iptal edersen, B’den A’ya olan dönüş biletin de iptal edilir. İptal işlemlerinde işlem bedeli, koltuk bedeli derken, ödediğiniz ücretin bir kısmının yanması dışarıya dönüş biletinizi kaybedeceğiniz gerçeğini unutmayın.

Gidiş dönüş uçak biletinde iptal riskleri

AYRI AYRI REZERVE ET, O VAKIT PROBLEM OLMAZ

Gidiş-dönüş güzergâhınız iki ayrı olarak rezerve edilmişse, tek istikamet biletiniz varsa, birincil seyahatinizi atlarsanız, dönüş yolculuğuna bir şey olmaz. Ama bağlantılı olarak rezervasyon yapıp ödediğiniz biletin birinin iptali çağırmak, diğerini de ateşe atıyor çağrıda bulunmak oluyor. Bu yüzden, eğer seçiminiz varsa ve azıcık esneklik istiyorsanız, çok sayıda uçuşu, rezervasyonun yapılmaması için öbür rezervasyonlarda düzenleyebilirsiniz. Benzer şekilde biletlerin yalnızca dönüş kısmını iptal etmek istediğinizde, gidiş biletiniz sapa sağlam durur.

Gidiş dönüş uçak biletinde iptal riskleri

ESNEK UÇUŞ ALIRSANIZ ÇAĞRI MERKEZİYLE TARTIŞMA ETMEZSİNİZ

Bir Takım “Elastik” biletlerde vergiler hariç iade alabiliyor ya da eksik bir arz ödeme yaparak iptal ve değişim işlemlerini gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu önemli bir konu, mutlaka bilet alırken başınıza gelebilecek her ihtimali değerlendirin. Herhangi bir iptal, iade ve kaçırdığınız uçak için uygulanan kuralların havayolu firmalarına ve biletinizin ait olduğu uçuş sınıfına tarafından değişiklik gösterdiğini belirtelim. Her havayolunun kendi bilet ücretlendirme kural ve politikaları var. Yani özetle demem o ancak, sorunu önlemenin en iyi yolu, iki öbür havayolunda bambaşka bilet rezervasyonu gerçekleştirmek.

Gidiş dönüş uçak biletinde iptal riskleri