Gastronomiyle Türk mutfağını dünyaya tanıtabilirsiniz

Gastronomiyle Türk mutfağını dünyaya tanıtabilirsiniz
Gastronomiyle Türk mutfağını dünyaya tanıtabilirsiniz
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni yeni popüler olan ve merak uyandıran çoğu iş grupları aralarında gastronomi ve mutfak sanatları ile aşçılık bölümleri oldukça rağbet görüyor.

Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Osman Güldemir, bu iki bölüm hakkında merak edilenleri açıkladı.

“TALEP ARTIYOR”

Türkiye ’de yeme içmeyle alakalı eğitimin kurumsallaşmasının çok eskilere dayanmadığını belirten Osman Güldemir, “Günümüzde 2 yıllık ön lisans aşçılık programları ve 4 takvim gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerinde bu alanla ilgili meslek eğitimi verilmektedir. Bu gibi bölümler de yıldan yıla artıyor. Türkiye ’de gastronomi ile ilgili bölümler bizim zamanlarımızda yoktu ama bundan böyle hemen hemen her ilimizde mevcut, hatta bir takım illerde birdenbire artı olabiliyor. Hatta birçok üniversitede bu saydığım bölümlerin her ikisi de var. Tıpatıp Eskişehir ’de olduğu gibi. Mesela İstanbul ’da 30 dolaylarında birim, program var. Böyle olunca talep yıldan yıla artıyor ve bu alanın puanları birçok üniversitedeki mimarlık ve iletişim fakültelerindeki bölümlerin puanını geçmiş durumda. Talep, talep günümüzde oldukça pozitif. Bu tarz bölümlerin gelecekte daha da iyi olacağını düşünüyorum, çünkü gelen öğrencinin hazır bulunmuşluk düzeyi ne dek yüksek olursa bizler onlara daha iyi eğitim verebiliyoruz ve çıktısı da o derecede iyi oluyor.” biçiminde konuştu.

“YELPAZESİ OLDUKÇA GENİŞ BİR BÖLGE”

Öğr. Gör. Osman Güldemir, tercih yapacak olanların keyif alacakları bir iş tercih etmeleri gerektiğini belirterek, seçilen bölümün kayda değer bir rol oynadığını söyledi.

Osman Güldemir, “İki yıllık aşçılık programından, 4 takvim gastronomi mutfak sanatları bölümünden mezun olan öğrenciler sadece aşçılık gerçekleştirmek zorunda değiller. Meslek yeri açma belgesi alabiliyorlar. Açacağınız işletmeye göre de turistik tesis, belediye ruhsatlı tesis gibi ayrı sınıflarda şeyler yapabiliyorsunuz. Ama yemek yemek pişirmenin ötesinde işler yapmanız da muhtemel oluyor. Yani bunlar neler; yemek fotoğrafçılığı, yemek stilistliği, mönü danışmanlığı, gıda-meşrubat işletmesi danışmanlığı, mutfak planlamacılığı, satın alma sorumluluğu, eğitmenlik, rehberlik ya da turistik hareketliğin içerisinde bazı pozisyonlarda bulunmak. Artık yeni yeni meslekler ortaya çıkmaya başladı. Ben üniversitedeyken hemen şimdi saydığım meslekleri bilmiyordum. Yani stilistlik nedir gibi. Modayla alakalı bir iş akla geliyor fakat bundan böyle günümüzde yemeklere makyajlar yapılıyor, kataloglar çekiliyor, sosyal ağ içerikleri oluşturuluyor, daha çok bununla ilgili. Örneğin günümüzde ‘Youtuber ’lık gibi bu tarz platformlardan da yeme-içmeyle alakalı iyi paralar kazanılabiliyor. Gazete köşe yazarlığı, dergilerde yazarlık, yemek mimarlığı, VİP catering hizmetleri, film setlerinde yeme-içme hizmeti gibi alanlarda da bu birim mezunları çalışabiliyorlar” diyerek bölümün fiilen epeyce geniş yelpazesi olduğuna değindi.

Gastronomiyle Türk mutfağını dünyaya tanıtabilirsiniz

EN UYGUN ÜNİVERSİTE TERCİHİ ÖNERİSİ

Ayrıca aşçılık ayrıca de gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde öğrencilerin özel eğilimlerinin dikkate alındığını söyleyen Öğr. Gör. Osman Güldemir,”Üniversitemizde genel kavrayış şudur; öğrenciler zorunlu dersleri alırlar, seçmeli derslerde uzmanlaşmak istedikleri alana karşın dersler seçerler. Her öğrencinin haz aldığı ders bambaşka, bu yüzden herkese biteviye bir çıktı atamak hatalı olur. En ilk önce söylediğimiz gibi işleri sadece yeme-içme yok. Ona tarafından de öteki tüm bölümler gibi bu bölümde okuyacak olan arkadaşların da kendilerini geliştirmeleri gerekiyor.” diyerek gastronomi ve mutfak sanatları bölümünü yeğlemek isteyen öğrencilere yönelimlerine tarafından en uygun üniversite tercihini yapmaları gerektiğini söyledi.

Gastronomiyle Türk mutfağını dünyaya tanıtabilirsiniz