Fotoğraf tutkununun koleksiyonculuğa uzanan yolculuğu

Fotoğraf tutkununun koleksiyonculuğa uzanan yolculuğu
Fotoğraf tutkununun koleksiyonculuğa uzanan yolculuğu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaretle uğraşan 52 yaşındaki Muammer Yavuz, emekçi olarak Almanya’ya dışarı giden babasının 1967 yılında getirdiği fotoğraf makinesini 15 yaşındayken kendisine armağan etmesiyle resim çekmeye başladı.

KOLEKSİYON OLUŞTURDU

Zamanla bu ilgisi tutkuya dönüşen Muammer Yavuz, yurt içi ve yurt dıştan meslek için gittiği yerleri fotoğraflarken bununla birlikte topladığı 300’e yakın eski resim makinesiyle koleksiyon oluşturdu. Muammer Yavuz, makinelerinin bir kısmını evinde saklarken bazılarını da meslek uygun sergiliyor.

HAYATININ MERKEZİNDE TUTMAYA ÇALIŞIYOR

Muammer Yavuz, babasının Almanya’dan getirdiği resim makinesini kutusunda birincil günkü gibi sakladığını söyledi.

Fotoğraf makinelerine ilgi duyduğunu ve resim çekmeyi fazla sevdiğini anlatan Muammer Yavuz, mesleğinin yanına fotoğrafçılığı da hayatının merkezinde tutmaya çalıştığını belirtti.

300 RESIM MAKİNASI BİRİKTİRDİ

Muammer Yavuz, işi gereği Türkiye’nin çoğu ilini ve Avrupa ülkesini de gezdiğini söyleyerek, “Gittiğim yerlerin tarihi, turistik ve doğal güzelliklerinin fotoğraflarını çekerek ölümsüzleştirdim ayrıca buralarda bulduğum antika fotoğraf makinelerini satın aldım. Böylece bugüne değin yaklaşık 300 eski resim makinesi koleksiyonuna sahip oldum” dedi.

Fotoğraf tutkununun koleksiyonculuğa uzanan yolculuğu

RESIM TUTKUNLARI ZİYARET EDİYOR

Koleksiyonunun 1850 ile 1978 yılları aralarında üretilen resim makinelerinden oluştuğunu vurgulayan Muammer  Yavuz, “Bunları meslek yerimin özel bir yerinde topladım ve sergiliyorum. Beni ziyarete gelenlere fotoğraf makinesi koleksiyonumu gösteriyorum. Ziyaretçilerimin fazla ilgisini çekiyor. Bilhassa fotoğraf tutkusu olanlar, aralıksız burayı ziyaret ediyor. Ara Sıra okullardan öğrenciler ziyaretime geliyor.” diye konuştu.

ANALOG MAKİNALAR DA VAR

Muammer Yavuz, koleksiyonunda farklı büyüklüklerde fotoğraf makineleri olduğunu anlatarak, bu makinelerin birkaç tanesi dışarıda tamamının analog olduğunu söyledi.

Makinelerin bakım ve tamirini kendisinin yaptığından bahseden Yavuz, birçoğunun hala çalıştığını ve farklı özelliklere sahip olduğunu belirtti.

Fotoğraf tutkununun koleksiyonculuğa uzanan yolculuğu

ZAMANIN TANIĞI MAKİNALAR

Muammer Yavuz, hedefinin 3 bin fotoğraf makinesi biriktirip müze açılmak olduğunu söyleyerek, “Hür meslekle uğraşıyorum fakat işin stresini resim çekerek ve eski makineleri biriktirerek atıyorum. Fotoğraf makinemi kesintisiz yanımda taşıyorum. Makinem olmadığı vakit kendimde büyük bir eksiklik hissediyorum. Bu makinelerin tümü zamanın neredeyse bir tanığı” dedi.

Fotoğraf tutkununun koleksiyonculuğa uzanan yolculuğu