Fishing Sitelerine Dikkat! Kart Bilgileriniz Çalınabilir

Fishing Sitelerine Dikkat! Kart Bilgileriniz Çalınabilir
Fishing Sitelerine Dikkat! Kart Bilgileriniz Çalınabilir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü görevlileri, son dönemde kullanımı artan sosyal ağ hesapları ile internet aracılığı ile yapılan ödemeler ve alışverişlerde güvenlik önlemlerinin alınması konusunda uyarı edilmesi gerekenleri anlattı.

Siber Suçlarla Çaba Şube Müdürlüğü görevlisi, sosyal medya hesabı açarken kullanılan e-posta hesaplarının zamanla şifrelerinin unutulduğuna uyarı çekerek, “Bu yöntemi şu şekilde yapıyorlar: Hepimiz e-posta hesapları açıyoruz. Bu e-posta hesapları ile sosyal medya hesaplarına bağlanıyoruz. Biz e-posta hesaplarını yalnızca sosyal ağ hesabı başlatmak için kullandığımızdan şifreyi hiçbirimiz hatırlamıyoruz ya da açtığımız e-postanın adını bilmiyoruz. Bu durum karşısında e-posta sağlayıcı ‘Benimle kayıtlı süre arasında e-posta alışverişi yapmazsanız e-posta adresiniz boş yere düşer’ diyor.”

Bu şekilde ırk boş yere düşen e-posta adreslerini elde ederek daha sonra sosyal medya sitelerinden ‘Şifremi Unuttum’ kısmına girerek o şifreyi nafile düşen e-postaya kendisi sahibi olduğu için elde edebiliyor. Bu sayede birisine ait sosyal ağ hesaplarını ele geçiriyorlar.

ELE GEÇİRİLEN HESAPLARLA DOLANDIRICILIK YAPILIYOR

Bu adresler çalındığında sosyal ağ hesapları üçüncü kişilerin eline geçiyor. Üçüncü şahısların eline geçen sosyal medya hesaplarından üçkâğıt yapılıyor. ‘Sana hediye çeki dağıtıyorum’ gibi mesajlar atılıyor. Bu alıcı durumlarda karşıdaki şahsın kabul etmesi durumunda telefon hatlarından para kesme, kredi kartı bilgilerini isteme gibi olaylar oluyor. Nelere uyarı etmemiz gerekiyor. E-mail hesabı açarken minik harf, büyük harf, rakam ve rakamlar kullanarak parola almaya dikkat etmemiz gerekiyor. Ayrıca doğum tarihi, isim, soyad gibi şifreler kullanılmaması gerekiyor. sosyal ağ kullanıcılarının sosyal medya hesaplarındaki ikili emniyet koruması durumlarını aktif ülkü getirmesi gerekiyor. Hem sosyal ağ hesabında 3 yada 5 arkadaşın hesaba erişmesini sağlama özelliği var ve bu sayede de hesabını kurtarabilirler” dedi.

FISHING SİTELERE DIKKAT

Siber Suçlarla Çaba Müdürlüğü görevlisi, yapılacak ödeme ve harcamaların kurumlara ait devlete ait ve bilinen sitelerden yapılması gerektiğine aksan yaparak, “Fishing oltalama siteleri bulunmaktadır. Normalde banka sitesine girdiğiniz süre hesap numarası, T.C. kimlik numarası ve parola yazarak giriş yapılır. Oysa bu fishing sitelerde kart numarası ister, kartın son kullanma tarihini ister. Resmi banka siteleri bunları istemez.

Bunların hepsini isteyen siteler fishing sitelerdir. Yani oltalama siteleridir. Buradan bilgileriniz alınarak harcama yapılıyor. Böylece kişilerin mağdur olması sağlanıyor. Kredi kartı ödemeleri, su, elektrik ödemeleri gibi internet üzerinden yapacağımız işlemleri bankaların resmi sitelerinden girerek gerçekleştirmek daha faydalıdır. Sanal dünya kocaman bir dünya, bu sanal dünyada hasar görmememiz için güvenliğimizi almamız gerekiyor” diye konuştu.