Kuyumcular da sisteme dahil olmak istiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in vatandaşların yastık altında duran altınlarından ilave gelir sağlamasına yönelik açıkladığı dünyada bir ilk olacak “Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası” uygulamalarını açıklamıştı. Ancak sektör temsilcileri, bu sisteme geçilmeden önce zarar görmemeleri için kuyumcu esnafının da bilgilendirerek sisteme dahil edilmesini istiyor.

ALTIN BANKACILIĞI GELİŞİR

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, “Altın Tahvili” ve “Altına dayalı kira sertifikası” çalışmasını Türkiye’de altın bankacılığının geliştirilmesi için önemli olduğunu vurguladı. İşler, bu sistemde kuyumculuk sektörünün de olması gerektiğini vurgulayarak, finansal sisteme kazandırılacak yastık altı birikimlerinin kuyumcular vasıtasıyla, POS cihazları üzerinden sisteme entegre edilmesi önerisinde bulundu. Bunun, 40 bini bulan kuyumcu esnafında ortak bir sinerji oluşturacağını söyleyen İşler, “Bu yöntem izlenirse yastık altı altınları sisteme daha hızlı ve sağlıklı transfer olabilir” dedi.

UZUN VADEDE FAYDALI

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş de, uzun vadeli yatırım yapacak vatandaşlar için bu sistemin faydalı olacağını belirtti. Memiş, kimsenin zararlı çıkmaması için ise uygulamanın bankada değil kuyumcularda yapılmasını, bankaların da kuyumcularla işbirliğine gitmelerinin altın yatırım sistemi için daha doğru bir yöntem olacağını dile getirdi.

Sertifika yerine ‘Altın Bankası’

İstanbul Kapalı Çarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler, söz konusu altın yatırım sistemini değerlendirdi. Kökler, şöyle konuştu: “Hükümet yastık altında duran altını alıp sertifika verecek. Diyecek ki senin bende 1 kilo altının var. Yarın bankaya gittiğiniz zaman altınınızı yine aynı şekilde alacaksınız. Bu neyi değiştirecek yastık altında durması yerine burada kazansın diyecek. Bu sisteme hiç gerek görmüyorum. Kuyumcular az da olsa etkilenir ama reel ticaret devam eder. Bunun yerine Türkiye’de altını organize edecek, işlevi sadece altın olan ve altının piyasada dolaşımını sağlayacak bir banka lazım.”

Kuyumcular da bilgilendirilmeli

Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, yeni altın yatırım araçlarını şöyle yorumladı: “Bu çalışmanın içine bizi de katsalar; nedir, ne değildir? Biz her zaman altını iyi bir tasarruf aracı görüyoruz. Hükümetimizde bu yolda iyi bir adım attı. ‘Tasarruf edin altın alın, yatırım yapın’ dedi. Ancak biz de bu işin içinde olmak isteriz. Bu sistemin kuyumculuk sektörü dışında yürüyeceğine inanmıyorum. Bize yol göstersinler. Sektörümüz bunu bilmiyor. Kuyumcuların içinde bulunduğu bir komisyon olursa işler daha iyi hale gelir.”