Fırın küreğini 55 senedir aşkla yapıyor

Fırın küreğini 55 senedir aşkla yapıyor
Fırın küreğini 55 senedir aşkla yapıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Konya ’nın en eski fırın küreği imalatçılarından birisi olan 69 yaşındaki Muzaffer Büyüközkan ressam, oğluyla birlikte mesleğini sürdürüyor. 55 yıldır fırın küreği imalatı ile uğraşan Muzaffer Büyüközkan, böyle bir işi edebilmek için sevmenin durum olduğunu söyledi.

“BEŞİNCİ KUŞAK DA BÖYLE DEVAM EDECEK”

Fırın küreği imalatı işine nasıl başladığını anlatan Büyüközkan, “1962 yılında ortaokula başladım. Fakat öyle okuma isteğim yoktu. Babam okuldan aldı, ‘ne yapacaksın’ dedi. Sanata gideceğim dedim. Ne yapacaksın, marangozluk 1963 yılında başladım hâlâ 55 senedir devam ediyorum. Çıraktık, kalfa olduk, sanatçı olduk. İnşallah böyle devam edeceğiz sağlığımız el verdiği müddetçe. Bu dükkanın tarihi çok eski, o kadar bilinmiyor. Ola Ki bir asra yakındır bu iş yapılıp devam ediliyor. Bizim çocuk var, torun var. Bundan sonra çocuk devam eder de torun devam eder mi bilmiyorum. Üçüncü kuşak, dördüncü kuşak, beşinci kuşak böyle devam edecek inşallah.” dedi.

Fırın küreğini 55 senedir aşkla yapıyor

“NÜFUS ARTTIKÇA FIRINLAR ÇOĞALDI”

Etli ekmek, pizza, lahmacun gibi yiyeceklerin yapıldığı fırınlar için kürek üretim ettiklerini ifade eden ve kürek imalatının dışarıda diğer işler yaptığını da anlatan Büyüközkan, “Bizim burada yaptığımız meslek ağırlıklı olarak fırın küreği. Konya ’nın ve Türkiye ’nin çoğu illerinden gelenlere fırın küreği yapıyoruz. Etli ekmek küreği, pizza, lahmacun ve ekmek küreği yapmakla meşgulüz. Ayrıca KOMEK ’e giden, boyamaya giden bayanlara ahşap ürünleri veriyoruz. Üniversitelere ve okullara dışarı giden talebelere meslek dersleri veriyoruz. Önceden diğer ahşap işleriyle ilgileniyorduk daha sonra fırın küreğine geçtik. Çünkü eskisi gibi değil. Vaktiyle Konya ’da 3-5 tane etli ekmek fırını vardı lakin şu anda nüfus arttıkça fırınlar çoğaldı. Şayet binin üstünde fırın var. Şimdilik onlara hizmet ediyoruz. Bir Zamanlar günde bir kürek ya yapılırdı ya yapılmazdı. Hemen en düşük 10-15 kürek, yerine göre çok daha fazlası yapılıyor. Çünkü gereklilik pozitif, fırın pozitif. İşler eskisi gibi yok, epey yoğun. Hamdolsun işimiz iyi elhamdülillah.” biçiminde konuştu.

Fırın küreğini 55 senedir aşkla yapıyor

12 SENEDİR BABASINA YARDIM EDİYOR

Daha önce başka bir iş ile ilgilenen ama 12 senedir fırın küreği işinde babasına yardım eden ve acilen dükkanı işleten İsmail Büyüközkan ise kendi çocuklarının isterlerse mesleği onların devam ettirebileceğini söyledi. İsmail Büyüközkan, “Babam dükkanda yalnız çalıştığından dolayı babama da asistan birisi lüzumlu. O Kadar olunca ben evin tek oğlu olduğum için, bu mesleği sürdüreyim diye geldim. Mesleği de kavradım. Hoş bir meslek. Hiç anlamazdım bu meslekten, ağaçtan falan hiç anlamazdım. Fakat 12 senedir bu meslek üzerindeyim ve çok da hoşuma gitti. derhal bu dükkanı ben işletiyorum. İki erkek çocuk çocuğum var, okurlar mı çalışırlar mı kendileri bilir. Baba ben burada çalışayım derse gel çalış derim lakin çoğunlukla çocuklar acilen hep okuyor. Mesleğe yatkın yok de her zaman okumaya, memur olmaya yatkın fakat kendisi isterse yapar. Nasıl isterlerse pek olsun. Okuyacağım derlerse bu iş benimle gidebildiği yere değin gidecek.” ifadelerini kullandı.

Muzaffer Büyüközkan ustanın devamlı müşterisi olan ve kendisinin ürettiği küreklerden fazla hoşnut olduğunu dile getiren etli ekmek ustası Mustafa Şahin de, “25 senedir devam ediyoruz. 25 senedir sürekli küreklerimiz Muzaffer ustanın ellerinden çıkar. Hamur koyduğumuz pasalar Muzaffer abinin elinden çıkar özellikle. Etli ekmek yaptığımız tırnaklar yeniden Muzaffer abinin elinden çıkar. Konya ’mızın güzide sanatkarlarından bir tanesidir kendisi.” diye konuştu.