Fırat Kalkanı Harekatı’yla 1,5 milyon sivil güvende

Fırat Kalkanı Harekatı'yla 1,5 milyon sivil güvende
Fırat Kalkanı Harekatı'yla 1,5 milyon sivil güvende
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Suriye’nin kuzeyinde Fırat Kalkanı Harekatı’yla terörden arındırılan bölgede siviller son iki yıldır güvenliğin artmasının yanı sıra imar, eğitim ve sağlık durumu alanındaki gelişmelerden de hoşnut olduklarını dile getiriyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgürlük Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Fırat Kalkanı Harekatı’yla Suriye’nin kuzeyindeki 2 bin 55 kilometrekare alanı terörden arındırmasının üstünden 2 yıl geçti.

Bu zaman içerisinde hamle ve baskılardan kaçan halkın geri dönüşü sürerken, bölgenin nüfusu 1,5 milyona ulaştı.

BÖLGENİN GÜVENLİĞİNİ BAĞIMSIZLIK POLİSLER SAĞLIYOR

Bölgenin güvenliği, Türkiye’nin desteğiyle ÖSO mensupları içinden eğitilen 5 bin “serbest” polis tarafından sağlanıyor.

Onarılan 500 okulda 6 bin hoca, her tarafta eğitim hayatına dönen 200 bin öğrenciye ders veriyor. Azez, Cerablus ve Bab’da günde bin civarı hastaya hizmet veren afiyet merkezlerine ilave olarak yataklı hastaneler yapı ediliyor. Türkiye’nin yardımlarıyla eğitilen 500 din görevlisi, tadil edilen yüzden pozitif camide devir yapıyor. Bölgenin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık faaliyetleri de canlanıyor. Bölgede patatesten zeytine birçok ürünün hasadı yapılıyor.

Fırat Kalkanı Harekatı'yla 1,5 milyon sivil güvende

Harekatın sene dönümü dolayısıyla AA muhabirine konuşan bölge sakinlerinden Ebu Futuh, harekatla 23 Şubat 2017’de kurtarılan Bab ilçesinde büyük bir imar faaliyetinin başladığını dile getirdi.

Ebu Futuh, “Hızlı şekilde Türkiye’nin desteğiyle camiler, yollar, okullar, hastaneler bitmiş hizmet vermeye başladı. Okullar onarıldı. Öğrenci sayısı arttı.” değerlendirmesinde bulundu.

ZEYTİN DALI İLE BÖLGE DAHA TEHLIKESIZ

Bölgedeki huzurun arttığını vurgulayan Ebu Futuh, “Alan teröristlerden temizlendi. Bu bayram bölgemiz için daha da ayrı çünkü Fırat Kalkanı’ndan sonradan diğer taraftan Zeytin Dalı Harekatı oldu. Bölgemiz daha tehlikesiz hale geldi.” diye konuştu.

Ebu Futuh, terör örgütü YPG/PKK’nın Afrin’den Fırat Kalkanı bölgesine yönelttiği tehdit sebebiyle geçen Kurban Bayramı’nda endişeli olduklarını, bu bayram bu tehdidin de kalkmasıyla bayramı evlerinde geçiren sivil sayısının arttığına dikkati çekti.

Fırat Kalkanı Harekatı'yla 1,5 milyon sivil güvende

OKULLARIN YÜZDE 90’I ONARILDI

Bir diğer sivil Mustafa Bethış da “Fırat Kalkanı Harekatı, Türkiye’nin desteğiyle Suriye’nin kuzeyini teröristlerden temizlemek için düzenlenmişti.” ifadesini kullandı.

Bab ilçesinde yaklaşık 1,5 senedir terörden uzak yaşadıklarını bildiren Bethış, “İlçe merkezinde şu an 200 binden artı birey yaşıyor. Hastaneler, yollar tekrar açıldı. Okulların yüzde 75’i yıkılmıştı. (Bab’da) Son bir buçuk senede okulların yüzde 90’ı onarıldı.” dedi.

Fırat Kalkanı Harekatı'yla 1,5 milyon sivil güvende

ÖZGÜRLÜK POLİSLERLE İŞLER RAYINA OTURDU

Bablı Ahmed Cübran da bir dönem terör örgütü DEAŞ’ın Halep’teki kalesi olan Bab’da, güvenliğin iyileştiğini vurguladı.

Cübran, “Serbest polis’lerin göreve başlamasıyla işler rayına oturdu. Fazla şükür her şey iyiye gidiyor.” tespitini paylaştı.