Eski Avrupa Birliği Bakanı Bağış: ‘Yunan Yargısının Bazı Kararları Mantıksız’

Eski Avrupa Birliği Bakanı Bağış: 'Yunan Yargısının Bazı Kararları Mantıksız'
Eski Avrupa Birliği Bakanı Bağış: 'Yunan Yargısının Bazı Kararları Mantıksız'
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yunanistan basınına konuşan Eski Avrupa Birliği Bakanı Baskın Bağış “Yunan yargısının bir takım kararları makul olmayan. Yarı birileri Türkiye ile Yunanistan ilişkilerine sabotaj yapmak istiyor” dedi.

Eski Avrupa Birliği Bakanı Etken Bağış, Yunanistan Devlet Ajansı olan Atina Haber Ajansı’na röportaj verdi. Bağış, Yunan basınına yaptığı açıklamalarda iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi. Yunan yargısının 8 darbeci asker ile alakalı almış olduğu kararları yorumlayan Bağış, “Yunan yargısının bir takım kararları o kadar makul olmayan ki, bazen bir iç ya da dış baskıların Türk-Yunan ilişkilerini sabotaj etmek için onlara baskı yaptığından şüpheleniyorum” dedi. Yunan yargısının bağımsızlığına bir tenkit getirmediğinin altını çizen Bağış, “Bizler Yunan yargısının bağımsızlığı konusunu eleştirmiyoruz. Fakat hiçbir kabahat cezasız kalmamalıdır. Bu uluslararası hukukun bir kanunudur” ifadelerini kullandı.

Edirne Cezaevinde 1 Mart tarihinden 14 Ağustos tarihine değin esir kalan 2 Yunan askeri konusuna da değinen Bağış, “Diplomatik çabalar süreci kolaylaştırdı. Biliyorum oysa bu dönem içerisinde iki taraftan da diplomatik çabalar devam etti ve Yunan yetkililer ve askerlerin aileleri Edirne’de cezaevinde askerleri ziyaret edebiliyorlardı” biçiminde konuştu. Süreçte Avrupa Komisyonu’nun önemli rol oynadığını vurgulayan Bağış, “Natürel ancak burada Avrupa Komisyonu üyesi Dimitris Avramopoulosun kayda değer rol oynadığını belirtmem gerekmekte. Çünkü Başkan Erdoğan ile uzun yıllardan beri süregelen bir güven ve dostluk ilişkisi bulunmakta. Kendisi hem başkanımıza keza de bakanlara durmadan mesajlar göndermekteydi” dedi.

“Birbirimizi gözetmek ve kollamak zorundayız”

Bağış, Atina Haber Ajansı’nın Ege’de Türk savaş uçaklarının Yunan hava sahasını ihlal ettiği iddiasına ise, “Sizin hava sahasını ihlal dediğiniz şey Türk uçaklarının uluslararası hava sahasında uçuşudur. Türkiye, Yunanistan’ı kışkırtmak için adım atmıyor sadece milletlerarası hukuktan doğan kanuni çıkarlarını koruyor. İki ülke NATO üyesi ve ikimiz de birbirimizi korumak ve gözlemek zorundayız” biçiminde yanıtladı. – ATİNA