Erdoğan’ın Afrika Açılımına, Çin’den 60 Milyar Dolarlık Yardım

Erdoğan'ın Afrika Açılımına, Çin'den 60 Milyar Dolarlık Yardım
Erdoğan'ın Afrika Açılımına, Çin'den 60 Milyar Dolarlık Yardım
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, başkent Pekin’de düzenlenen 2018 Çin-Afrika Iş Birliği Forumu çerçevesinde gerçekleştirilen Çin ve Afrikalı iş dünyasının diyalog toplantısında yaptığı konuşmada, Afrika’nın Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin ‘doğal ve tarihi’ bir uzantısı, bununla beraber da kayda değer bir katılımcısı olduğunu belirterek Afrika ülkelerinin projeye katılımını desteklediklerini belirtti.

60 MİLYAR DOLARLIK PARASAL DESTEK SAĞLANACAK

Çin ve Afrika’nın iki tarafın iki taraflı rahatlık ve yararına hizmet eden Kuşak ve Yol İnisiyatifi’ni beraber yapı ettiğini kaydeden Şi, Çin’in Afrika’ya 60 milyar dolarlık mali takviye sağlayacağını söyleyerek “Çin, Afrika yatırımları için herhangi bir şart koşmuyor ve içişlerine müdahale etmiyor” diye konuştu.

Şi, Çin’in Afrika ile kalkınma deneyimini paylaşmayı istek ettiğini vurgulayarak Afrika’nın canlanmasını ve refahının artmasını desteklediklerini dile getirdi.

“ÇİN’İN DIŞA AÇILMASI DEVAM EDECEK”

Çin’in dışa açılmasının süreceğini bildiren Şi, Afrikalı şirketlerin Çin’e yatırım yapmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek Afrika’ya yatırım yapan Çinli şirketlerin de yerel kültür ve geleneklere hürmet duyması ve sosyal sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Çin, geçen aylarda Afrika’da yaptığı yatırımlarla kıta ülkelerini borç tuzağına sürüklediği eleştirilerine maruz kalmıştı.

Çin-Afrika Meslek Birliği Forumu (FOCAC), kurulduğu 2000 yılından bu yandan ilki 2006’da Pekin’de, ikincisi de 2015’te Johannesburg’da olmak üzere iki defa zirve düzenledi. Bu sene Pekin’de düzenlenen üçüncü zirveye 50’den fazla Afrika ülkesinin yanı sıra Birleşik Milletler ve Afrika Birliği gibi milletlerarası ve yöresel örgütlerin temsilcileri katılıyor.